Caves :: Пещерите в България :: Истории и коментари

Търсене:

ВХОД | Регистрация | Начало | Карта на България с пещерните райони | Галерия | Карти | Форум

Коментари, разкази, истории, допълнителна информация

yavkata - Парниците13.06.06
кални пътища
Реална опасност от загубване ( на пещерняци ) няма. Може да се загубят ботуши, ако са по-голям номер. Може да се загубите и на връщане от долния вход, през полето. Колегите ходили по-миналата седмица, почти са носили колите до Бежаново, поради разкаляните пътища.

ip: 217.75.140.*

yavkata - Каците12.06.06
За пътя до Каците
До Каците най-лесно се стига от с.Зимевица. Може и с кола ако сте я прежалили. Пешаходния ватиант е следния: тръгва се от село Зимевица по синята маркиривка за Петрохан, след около час стигате Широки Валог (ако не го знаете в началото му вдясно от пътя има голяма чешма). Преминавате през валога и накрая завивяте надясно. Долу в ниското остават пострйки - говедарници. Продължавате по долината вдясно до "естественото й дъно" където са Каците. Въже надали ще ти е необходимо. Отвесите са след сифони. За пещерата е необходим хидрокостюм - сух тип и добре подготвена група. Все пак разходката в сухите части е приятна. В самия Широки Валог има няколко интересни обекта. Тук таме по клубовете имат и GPS координати, но като гледам още не са ги побликували.

ip: 217.75.140.*

yavkata - Седларката09.06.06
Според последните посетители липсата на пещерни красоти се компенсира от аромата на гуаното(в обилни количества)и доста замърсената вода.

ip: 217.75.140.*

yavkata - Свърдело08.06.06
Надморска височина
Надморската височина определено не е 597м. Вероятно е около 1300м.

ip: 217.75.140.*

yavkata - Урушка маара05.06.06
снимки
Колеги, ясно е, че сте впечатлени от пещери и преживявания, ама айде да качвате снимки който биха харесали дори на вас. Снимка от входа, иди-дойди, ама от тази пещера в която има толкоз разнообразни красоти да се качват снимки на прически и фенерчета...?!?

ip: 217.75.140.*

yavkata - Елата02.06.06
Вода от пещерите
Като цяло желателно е да се избягва пиенето на вода пещерите, ако не се преварява или обработва химически. В много от разположените под населени места пещери постъпват просмукали се в карста отпадни води. Това естествено не важи за Елата, но пък в нея има прилепи, чиито фекали се отмиват в крайна сметка в езерото. Колкото и бистра да изглежда една вода, не е невъзможно да е бъкана с микропаразитчета, и друг вреден дребосък. По добрия вариант е да се носи минерална вода. Е, и аз съм пил от потоци, извори и локви...когато е свършвала бирата. Все пак по-предпазливо с водата от пещерите.

ip: 217.75.140.*

yavkata - Парниците01.06.06
Някои спомени
В началото поредица от езера,преминаващи в поток. Първото е до кръста, другите плитки или може де се траверсира. На места високия свод преминава във фурна. Стига се до разклонение, лявото след прагове засифонява до петдесетина метра. По другия клон скоро се стига до 5 метров праг над дълбоко езеро.На ръба има забит клин. Траверсира се от дясно, високо. Скоро се стига до стеснения и ново прагче, което може да бъде подсигурено с прусече. Излиза се по реката. Изхода се разкрива неочаквано след един завой, но преди това се налага да се поплува малко. Желателно е носенето на леко неопренче под пещеризона и плувни умения.

ip: 217.75.140.*

yavkata - Манастирище 328.05.06
Тя ли е?
Пещерата под водопадчето ли е М.3? В нея има възможност за копкане и растеж, ама в по-сух сезон.

ip: 217.75.140.*

yavkata - Манастирище 228.05.06
Ами сега?
Пещерката която на крокито е отбелязана с №2959( или Манастирище 2), намираща се западно от изсечения в бигора улей, не отговаря на посочените параметри - дължина и денивелация. Има два входа, като от горния се слиза на класика 4 метра и се излиза на долния. В скалата извива 5 метрова галериика завършваща с малка заличка, без изгледи да е имало някога продължение. Май някъде пак има преплитане на информация.

ip: 217.75.140.*

yavkata - Манастирище 428.05.06
Шубраци и руини
В момента райончето е тотално обрасло и намирането на тази пещера сред руините на соцстройтелството без стари спомени къде точно е, търпи провал.

ip: 217.75.140.*

yavkata - Пропадо28.05.06
браво кики
много добре изглежда това 3D. браво Кики!

ip: 217.75.140.*

yavkata - Голямата темнота21.05.06
за входа
Към края на 2002 г. "стария вход" се беше срутил, група "искърци" се заехме и от пролетта на 2003 г. разкопахме входа. Има и снимки на страниците на клубния сайт. Тогава се слизаше по изкопани в две прагчета стъпалца. Сега входа е отвес около 5 метра и се наложи да пускаме въже. Личи си, че е разчиствано сериозно и напоследък. Входа на тесняка е препречен от три големи скали, които се крепят една на друга.Почти може да се мине, ама само "почти". Май е необходимо да се заеме някой от спецовете по "капсите". Иначе, които ходил... ходил.:)

ip: 217.75.140.*

yavkata - Раздолци21.05.06
актуално
В момента склона над входа се е свлякал и има десетина сантиметров проход за поточето. Разчистването ще е сравнително лесно, трябва да само да се отгребат 2-3 кубика пръст. Разчитаме на ентусиясти или на "голямата вода" за отварянето на пещерата.

ip: 217.75.140.*

yavkata - Шпела пършинг19.05.06
Имена
благодаря за акуратния отговор. Има много голям брой пещери на които най-интересното нещо е името. Нямам предвид стотиците "темни" и "мечи" дупки и подобни "ями". Твърдо съм за да се кръщават пещерите и с по-екзотични имена. Много по-добре звучи "Вишневата градина" и "Фламбираната пропаст" от БФСп №...Мисля, че понякога кратка историика за произхода на името или свързана с пещерата местна легендичка имат също толкова значение колкото и сухата статистика. Между другото зная произхода на повечето от посочените от теб имена на пещери. /просто имам интереси в тази насока./:)

ip: 217.75.140.*

yavkata - Шпела пършинг18.05.06
за името?
имаш ли информация защо е кръстена така?

ip: 217.75.140.*

>> Следваща страница коментари и разкази >>

Сайтът е в режим "Уики" и от тук нататък в него ще се напрупва информацията, която имате желание да споделите.

Време: 22 милисекунди, изпълнени 4 заявки.

Сайтът е достъпен на адрес caves.4at.info.