Caves :: Пещерите в България :: Истории и коментари

Търсене:

ВХОД | Регистрация | Начало | Карта на България с пещерните райони | Галерия | Карти | Форум

Коментари, разкази, истории, допълнителна информация

Дени - нерегистриран - Снежанка04.06.18
Снежанка и леля Любка
Вчера с една приятелка посетихме пещерата и се запознахме с въпросния "звяр", "гид", "екскурзовод" или с други думи - просто леля Любка.

"Снежанка" е една наистина доста интересна пещера. Състои се от 5 камери, но една от тях не е достъпна, тъй като посещението на туристи може да я увреди, но въпреки това, аз не се чувствам ощетена от пропуска да я видя, защото и всичко друго в нея си струва.
Вътре има различни образувания, съединения на варовици с минерали и метали и съответно цветове. Това е пещерата с най-много образувания в България.
Единственият проблем, срещу които се изправихме беше ужасният начин да стигнем до нея. След като се отбихме от главния път последваха няколко стотин метра на молитви - колата ни да оцелее до крайната точка (ако имате оф-роуд автомобил всичко ще е наред). След каране с 0.06 км/ч и слизане от колата на всеки няколко метра, за да изхвърляме камъни от пътя, стигнахме до паркинг след който дойде и частта с ходенето. Пътеката е лека и хумористично маркирана, така че 20-те (ако не сте пушачи или с пушачи 10) минути път не трябва да се считат за проблем.
Когато стигнете горе трябва да изчакате (ако не сте си преценили времето) да дойде времето за посещение.
Стигнете ли до тази част има огромен шанс да се запознаете и с доста коментираната Любка Петрова.

На пук на всички коментари за нея, аз ще кажа, че тя е една Уникална жена. За щастие ние имахме възможност да се поговорим с нея и след като излязохме от пещерата и да научим доста в сферата и на геологията и на историята (все пак говорим за район събрал и попил толкова много събития, история и култура, че би било срамно да не се поинтересувате). Жената с огромна охота реши да отдели от времето си, за да ни даде допълнителна информация относно видяното, посъветва ни накъде да продължим пътешествието си и какво да видим
по пътя за дома.
За тези от вас, които смятат, че не тя не разказва интересно - ако вие не се интересувате от пещери, геология и природа - няма как да ви стане интересно, каквото и да ви каже тя - все едно да говориш за висша математика на литератур, пък и вътре всичко е въпрос на въображение.
Също така, нито веднъж не я чух да се сопне на някого. Направи забележка на едни ужасно шумни ученици да пазят тишина, но не мисля, че имаше нещо нередно в това.
Да, не говореше твърде ентусиазирано на цялата училищна група, която наброяваше поне 30 хлапета, но на по-заинтересованите хора обясняваше всичко с огромно желание и много подробности - и я разбирам. Все пак, ако и аз работя на такова място с любов като нейната и аз ще предпочитам да не се занимавам с малки псуващи и нагли деца.
И аз, и приятелката ми сме впечатлени от красотата и на пещерата и на жената. Цялата тази област е едно изключително живописно място, събрало в себе си история, култура, емоции, колкото не можех и да си представя.
Ако се чудите къде да прекарате времето си - просто си заслужава да отидете. Запознавайте се с възможно най-много хора, защото в тях се крие красотата на всеки град - в техните истории и души.
Аз с удоволствие ще продължа да изследвам тази част на България и може би с още по-голямо удоволствие ще се срещна отново с невероятните хора, които вече срещнахме по пътя си. Включително леля Любка! :)

ip: 213.191.188.*

Сайтът е в режим "Уики" и от тук нататък в него ще се напрупва информацията, която имате желание да споделите.

Време: 0.64 секунди, изпълнени 4 заявки.

Сайтът е достъпен на адреси: www.cavesbg.com и caves.4at.info.