Caves :: Пещерите в България :: Истории и коментари

Търсене:

ВХОД | Регистрация | Начало | Карта на България с пещерните райони | Галерия | Карти | Форум

Коментари, разкази, истории, допълнителна информация

Dian Dinev - Кривата пещ27.08.17
Посещение на пещерата
На 03.07.2017 год. пещерата беше изненадващо суха. Разрихме два пясъчни сифона, първият около 1м, втория около 4м. В най-ниската част на пещерата, там където започва изкачване във височина нямаше никаква вода. Предполагам, че там се образува сифона, защото там завършва низходящата галерия и започва възходящата със завой около 90°. Втората, възходяща част на пещерата беше по-кална, но течащи води нямаше. Тази част на пещерата е по-стръмна, изкачват се няколко блокажа и се попада в зала с красиви бели образувания. На един камък в центъра на залата има моделирана спирала от глина. Тавана на залата е висок, може би над 20м, от където интензивно капеше вода.

ip: 95.42.152.*

Dian Dinev - 40-те корита27.08.17
Коя е тази пещера
Не е на Раковски. Раковски е на пътеката, с два входа е и няма как да се обърка. Тази пещера е горе на самата скална тераса.

ip: 95.42.152.*

Здравко Михайлов - нерегистриран - 40-те корита24.08.17
Коя е тази пещера
Много късно ти отговарям, но може ли това да е пещерата на Раковски?
Виж тук - https://pochivka.bg/peshterata-na-rakovski-e1472
Местоположението и е в ляво от 40-те..

ip: 95.42.70.*

инж. Иван Иванов - нерегистриран - Еменска пещера28.05.17
Пещерите в Еменският район
"Хубаво е когато,пишете да се запознаете с обекта.
Да,има изход и се намира точно срещу кариерата на с.Вишовград."

Моля господинът, който се е писал "местен" да си напише имената и да остави някакви координати за връзка (телефон или ел. поща).
Винаги сме се поддържали добри отношения с местните жители и се надявам да си помагаме взаимно и в бъдеще.

С карстовият район и пещерите около селата Балван, Емен, Вишовград и Добромирка се запознавам от 1983 година до наши дни... сега сме 28 май 2017 - т.е. около 34 години. Участвал съм в откриването на приблизително 5 километра пещерни галерии (основно в пещерите Троана и Русе 213). Казвам участвал съм защото в пещера никога не се влиза сам ! Самостоятелни прояви не са позволени при спелеоложките експедиции. В пещерата Троана има части от човешки скелет (в основата на блокажа в Голямата зала), който поройните води са разпиляли по галерията. В Голямата зала в Троана се влиза лесно, но понякога трудно се излиза..

Еменската пещера има 2 етажа. Първият е дълъг около 800 метра. Когато стигнете до дъното на първият етаж върнете се малко назад и търсете път нагоре. Там започва вторият етаж на пещерата. Открит е от моят инструктор (на курса за "пещерняк на НРБ" през 1982 година) Александър Блажев - да даде Бог покой на душата му - падна от 18 метра отвес в пещера в Румъния преди много години. Той откри и пътят по водната ос в Бамбаловата дупка (от 2-ри разклон вляво) и още много части в тази изключително трудна пещера.
Еменската пещера няма втори изход досега. Или ако има.. жив човек не е излизал през него. Простотиите с кучета няма да коментирам.
Карстовото поле над пещерата има много понори и за в бъдеще е напълно възможно да се отворят няколко изхода но е необходима изключително много работа за много дълъг период от време. До Вишовград със сигурност не стига и няма да стигне поне в близките 100 години.
Пожелавам на спелеоложките клубове в района да работят повече и да откриват нови части в старите пещери и повече късмет за откриването на нови пещери. (Броенето на прилепи не се нарича спелеология).
Районът е голям и всеки е добре дошъл, ако иска да работи в пещерите и понорите без да замърсява природата и разрушава красотите и.

Здраве и успехи на всички !
инж. Иван Иванов - 0878237343

ip: 95.111.34.*

Dian Dinev - Каменитица19.03.17
Пробвай пак да ги качиш.

ip: 95.43.78.*

ceco - Академик18.03.17
Чудесно заснет език, имало е и повечко вода! :)

ip: 213.191.204.*

evtik - Каменитица15.03.17
качих около 5-6 снимки от входа, карта и картотечния номер на пещерата но виждам, че не излизат...явно има някакви промени в правилата и ще трябва да потърся отговор из сайта...

ip: 89.25.119.*

Росен ВАСИЛЕВ - нерегистриран - Дракула07.03.17
Няма такова име!
Името на реката от време оно си е ДРАКУЛ и никакви варианти като Драгул, Каленовско врело или Барата не са съществували. Дядо ми по майчина линия беше от Беренде и имаше нива томно на водослива на двете реки. Каленовско врело е сезонен ляв приток на Дракула и се влива в нея точно срещу венеца на пещерата. А Барата вероятно е също такъв десен приток, който слиза откъм село Разбойще.

ip: 88.203.157.*

Маргарита - нерегистриран - Гарванова дупка 3320.02.17
Тази скала , не е във Върбово !!!

ip: 5.104.186.*

Маргарита - нерегистриран - Гарванова дупка 3320.02.17
Ако някой иска , ще му обясня къде е !!!

ip: 5.104.186.*

Слав - нерегистриран - Колкина дупка03.02.17
-408.5м е достигнатата дълбочина на новата най-дълбока пещера в България а достигнатата дължина е 1992м.
http://www.pod-rb.eu/galeria/%D0%BA%D0%BE%D0%BB%D0%BA%D0%B8%D0%BD%D0%B0-%D0%B5-%D0%BD%D0%B0-400/

ip: 90.154.210.*

Dian Dinev - Типицето23.01.17
Който не... Да така е!!!
Не изказвай мнение за хора, които изобщо не познаваш! Излагаш се!
Имаш ли коректни координати на №1361 Върлата?

ip: 95.43.75.*

sqnkata - Типицето23.01.17
Който не уважава другите не може да е уважаван ! Да така е!!!
Нищо старо не забравено, нищо ново не научено. Ето един стар пост на Цецо пак по линия на коректността!!! ceco - Змейова дупка
20.09.10
Re: Dian Dinev
Дияне, ходил съм доста по пещери и имам значително повече пещерни снимки от теб (включително и от Змейова, но бъди спокоен - няма да ти разводнявам сапунения сериал, приоритет са ми новите или малко познати дупки). Това, обаче, не ми дава повод да ги изсипвам на камари, както ти правиш, или да затрупвам с тях де що видя нещо различно на първа страница - това си е твой патент! Направи го и тази сутрин: бях пуснал една моя снимка от Дедова дупка, за която не си и чувал може би. Ха сети се защо една ... скоро бяха качени няколко интересни снимки от друг човек, в такива случаи почти винаги съм действал така - толерантността го изисква. А ти какво направи: 'О, не, никакви нови дупки (дрън - още 3 снимки от Змейова) - сапунката продължава, не си мислете че съм свършил, това ще се гледа сега, нищо друго!' Та, ако съдим по делата ти, Дияне (а те са най-важното, не приказките) ... доста безпардонен си станал, не зачиташ нищо друго, освен собственото си мнение и снимки!

За маниера ти да затъпкваш чужди снимки щом ги видиш на 1-ва страница стана дума и преди година, когато друг потребител се оплака, че го правиш редовно. Не се намесих тогава (мислех си, неволно е било, ще се поправиш след забележката - нищо подобно). Продължаваш си в същия дух, по-демонстративно и от преди!

А къде си видял 50 поредни мои снимки от една пещера? - и това е твой патент! Като не можем с качество, да трупаме количество поне, и в статистиките начело да сме! Добре се справяш - похвали те и Дзвера: хиляди снимки, милиони посещения - браво, браво, преизпълни плана за петилетката, работиш вече за следващата. Дерзай, щом те влече ... и успех!

Пък аз ще пробвам още веднъж с една скромна снимчица ... дали си разбрал нещо от този наш разговор ;)

ip: 178.254.249.*

The Bear - Резньовете26.12.16
Маалко по-точен ориентир е да се качите отгоре на споменатия "венец" и да търсите 4-5 дебели дървета, стволовете на които не можете обгърнете с ръце. Пещерата се намира измежду тези дървета, в нещо като малка котловинка.

ip: 109.107.93.*

Владимир Христов - нерегистриран - Стълбица06.12.16
Па за Стълбица
Хич и не се хващайте, на голямата табелка на входа, че има опасност от падащи камъни. Аз от 2005-та редовно там правя снимки и никога не съм снимал прясно паднал камък. Просто някой е имал халюцинации които държавни и общински служители ги приемат като масова хипноза. Десетина дена по-късно след хипнозите де стана ситуацията в Крушуна ама там никой не го забеляза. Снимките вече са на http://vladilovech.free.bg/

ip: 85.14.54.*

>> Следваща страница коментари и разкази >>

Сайтът е в режим "Уики" и от тук нататък в него ще се напрупва информацията, която имате желание да споделите.

Време: 7 милисекунди, изпълнени 5 заявки.

Сайтът е достъпен на адреси: www.cavesbg.com и caves.4at.info.