Caves :: Пещерите в България :: Истории и коментари

Търсене:

ВХОД | Регистрация | Начало | Карта на България с пещерните райони | Галерия | Карти | Форум

Коментари, разкази, истории, допълнителна информация

Дени - нерегистриран - Снежанка04.06.18
Снежанка и леля Любка
Вчера с една приятелка посетихме пещерата и се запознахме с въпросния "звяр", "гид", "екскурзовод" или с други думи - просто леля Любка.

"Снежанка" е една наистина доста интересна пещера. Състои се от 5 камери, но една от тях не е достъпна, тъй като посещението на туристи може да я увреди, но въпреки това, аз не се чувствам ощетена от пропуска да я видя, защото и всичко друго в нея си струва.
Вътре има различни образувания, съединения на варовици с минерали и метали и съответно цветове. Това е пещерата с най-много образувания в България.
Единственият проблем, срещу които се изправихме беше ужасният начин да стигнем до нея. След като се отбихме от главния път последваха няколко стотин метра на молитви - колата ни да оцелее до крайната точка (ако имате оф-роуд автомобил всичко ще е наред). След каране с 0.06 км/ч и слизане от колата на всеки няколко метра, за да изхвърляме камъни от пътя, стигнахме до паркинг след който дойде и частта с ходенето. Пътеката е лека и хумористично маркирана, така че 20-те (ако не сте пушачи или с пушачи 10) минути път не трябва да се считат за проблем.
Когато стигнете горе трябва да изчакате (ако не сте си преценили времето) да дойде времето за посещение.
Стигнете ли до тази част има огромен шанс да се запознаете и с доста коментираната Любка Петрова.

На пук на всички коментари за нея, аз ще кажа, че тя е една Уникална жена. За щастие ние имахме възможност да се поговорим с нея и след като излязохме от пещерата и да научим доста в сферата и на геологията и на историята (все пак говорим за район събрал и попил толкова много събития, история и култура, че би било срамно да не се поинтересувате). Жената с огромна охота реши да отдели от времето си, за да ни даде допълнителна информация относно видяното, посъветва ни накъде да продължим пътешествието си и какво да видим
по пътя за дома.
За тези от вас, които смятат, че не тя не разказва интересно - ако вие не се интересувате от пещери, геология и природа - няма как да ви стане интересно, каквото и да ви каже тя - все едно да говориш за висша математика на литератур, пък и вътре всичко е въпрос на въображение.
Също така, нито веднъж не я чух да се сопне на някого. Направи забележка на едни ужасно шумни ученици да пазят тишина, но не мисля, че имаше нещо нередно в това.
Да, не говореше твърде ентусиазирано на цялата училищна група, която наброяваше поне 30 хлапета, но на по-заинтересованите хора обясняваше всичко с огромно желание и много подробности - и я разбирам. Все пак, ако и аз работя на такова място с любов като нейната и аз ще предпочитам да не се занимавам с малки псуващи и нагли деца.
И аз, и приятелката ми сме впечатлени от красотата и на пещерата и на жената. Цялата тази област е едно изключително живописно място, събрало в себе си история, култура, емоции, колкото не можех и да си представя.
Ако се чудите къде да прекарате времето си - просто си заслужава да отидете. Запознавайте се с възможно най-много хора, защото в тях се крие красотата на всеки град - в техните истории и души.
Аз с удоволствие ще продължа да изследвам тази част на България и може би с още по-голямо удоволствие ще се срещна отново с невероятните хора, които вече срещнахме по пътя си. Включително леля Любка! :)

ip: 213.191.188.*

адцаоинфсао - нерегистриран - Марина дупка13.05.18
дупка
здравейте, знаехте ли че е заключена, в моето училище, скаути са ходили в марината дупка с учител по физическо и човек от охраната. Този човек паднал и умрял пред всички деца. Внимавайти дичицъ!

ip: 46.10.154.*

Тодор - нерегистриран - Пенчова дупка 22.04.18
Пенчовата дупка
Здравейте , няколко пъти съм ходил да я търся но без резултат.Ако имате GPS кординатите ще съм ви много благодарен.Благодаря предварително....

ip: 46.47.67.*

Dian Dinev - Ямата15.04.18
Намиране
Отвори картата "Пътят до ямата". Там съм описал как се стига до входа.

ip: 79.100.103.*

Аз - нерегистриран - Ямата06.04.18
Няма намиране! Помагайте??

ip: 87.97.231.*

Елфи - нерегистриран - Колкина дупка19.01.18
актуална карта
Понеже дупката е в процес на проучване, на сайта на "Под Ръбъ" ще се опитаме да публикуваме актуалната карта след всяка експедиция на тази страница ->
https://pod-rb.eu/karta-na-kolkina/index.html

ip: 95.158.128.*

Dian Dinev - Малката Микренска18.01.18
Местонахождение
Някой може ли да поясни къде точно се намира входа?

ip: 79.100.205.*

ceco - Белите езера10.10.17
Добре известно е, че в Белите езера често се появява CO2 !
От моя личен опит (макар и да не съм я посещавал често) - около 50% е вероятността да има газ, и то в опасна концентрация! Бъдете много внимателни при влизане, носете си кибрит или запалка и проверявайте при слизане на всеки 5 метра денивелация (и за входния отвес се отнася това - първият да проверява докато е на въжето). CO2 е по-тежък от въздуха и изпълва пещерата до определено ниво, подобно на водата. Ако клечката изгасне веднага след като изгори фосфора или запалката не пали - излизайте веднага!! Ако гори - това не значи, че няма, но поне не е в смъртоносна концентрация. Главоболие може да получите и няколко часа след излизане от дупката.

ip: 213.191.204.*

Dian Dinev - Ледницата01.10.17
Посещение на пещерата
При посещението ми на пещерата на 04.08.2017 год. /На връщане от х. Ледицата разбрах, че съм улучил времето на събора "Илинден". Невероятно много хора имаше, коли, палатки, едва се разминавахме по пътя/, в голямата зала след входа нямаще никъде лед, въпреки, че температурата беше 3°С. Водата в пещерата беше доста малко. От „Камбанариите“ едва капеше, праговете след 500-я метър бяха почти сухи, а водопад на 972-я метър нямаше. При сливанетона реките имаше около 4-5 пръста вода, може би 5-10 л/сек и спокойно се преминаваше с ботушите надолу и нагоре по реката. Тръгвайки срещу течението на реката, в дясно и нагоре се изкачва до зала с красиви бели образувания. На пода се е образувало нещо като огромно цвете, голям камък покрит с пещерно мляко от капещата от тавана вода. Излязох сух от пещерата, но си е доста студеничка.

ip: 95.43.73.*

Dian Dinev - Белите езера25.09.17
СО2
На 22.09.2017 год. пуснах входния отвес, но беше невъзможно да се стои долу! Не знам само СО2 ли беше, но освен, че почти беше невъзможно да се диша, усетих главоболие и световъртеж.
И друг път съм попадал на СО2, но мисля, че в случая беше много опасно.

ip: 89.25.64.*

Dian Dinev - Кривата пещ27.08.17
Посещение на пещерата
На 03.07.2017 год. пещерата беше изненадващо суха. Разрихме два пясъчни сифона, първият около 1м, втория около 4м. В най-ниската част на пещерата, там където започва изкачване във височина нямаше никаква вода. Предполагам, че там се образува сифона, защото там завършва низходящата галерия и започва възходящата със завой около 90°. Втората, възходяща част на пещерата беше по-кална, но течащи води нямаше. Тази част на пещерата е по-стръмна, изкачват се няколко блокажа и се попада в зала с красиви бели образувания. На един камък в центъра на залата има моделирана спирала от глина. Тавана на залата е висок, може би над 20м, от където интензивно капеше вода.

ip: 95.42.152.*

Dian Dinev - 40-те корита27.08.17
Коя е тази пещера
Не е на Раковски. Раковски е на пътеката, с два входа е и няма как да се обърка. Тази пещера е горе на самата скална тераса.

ip: 95.42.152.*

Здравко Михайлов - нерегистриран - 40-те корита24.08.17
Коя е тази пещера
Много късно ти отговарям, но може ли това да е пещерата на Раковски?
Виж тук - https://pochivka.bg/peshterata-na-rakovski-e1472
Местоположението и е в ляво от 40-те..

ip: 95.42.70.*

инж. Иван Иванов - нерегистриран - Еменска пещера28.05.17
Пещерите в Еменският район
"Хубаво е когато,пишете да се запознаете с обекта.
Да,има изход и се намира точно срещу кариерата на с.Вишовград."

Моля господинът, който се е писал "местен" да си напише имената и да остави някакви координати за връзка (телефон или ел. поща).
Винаги сме се поддържали добри отношения с местните жители и се надявам да си помагаме взаимно и в бъдеще.

С карстовият район и пещерите около селата Балван, Емен, Вишовград и Добромирка се запознавам от 1983 година до наши дни... сега сме 28 май 2017 - т.е. около 34 години. Участвал съм в откриването на приблизително 5 километра пещерни галерии (основно в пещерите Троана и Русе 213). Казвам участвал съм защото в пещера никога не се влиза сам ! Самостоятелни прояви не са позволени при спелеоложките експедиции. В пещерата Троана има части от човешки скелет (в основата на блокажа в Голямата зала), който поройните води са разпиляли по галерията. В Голямата зала в Троана се влиза лесно, но понякога трудно се излиза..

Еменската пещера има 2 етажа. Първият е дълъг около 800 метра. Когато стигнете до дъното на първият етаж върнете се малко назад и търсете път нагоре. Там започва вторият етаж на пещерата. Открит е от моят инструктор (на курса за "пещерняк на НРБ" през 1982 година) Александър Блажев - да даде Бог покой на душата му - падна от 18 метра отвес в пещера в Румъния преди много години. Той откри и пътят по водната ос в Бамбаловата дупка (от 2-ри разклон вляво) и още много части в тази изключително трудна пещера.
Еменската пещера няма втори изход досега. Или ако има.. жив човек не е излизал през него. Простотиите с кучета няма да коментирам.
Карстовото поле над пещерата има много понори и за в бъдеще е напълно възможно да се отворят няколко изхода но е необходима изключително много работа за много дълъг период от време. До Вишовград със сигурност не стига и няма да стигне поне в близките 100 години.
Пожелавам на спелеоложките клубове в района да работят повече и да откриват нови части в старите пещери и повече късмет за откриването на нови пещери. (Броенето на прилепи не се нарича спелеология).
Районът е голям и всеки е добре дошъл, ако иска да работи в пещерите и понорите без да замърсява природата и разрушава красотите и.

Здраве и успехи на всички !
инж. Иван Иванов - 0878237343

ip: 95.111.34.*

Dian Dinev - Каменитица19.03.17
Пробвай пак да ги качиш.

ip: 95.43.78.*

>> Следваща страница коментари и разкази >>

Сайтът е в режим "Уики" и от тук нататък в него ще се напрупва информацията, която имате желание да споделите.

Време: 4 милисекунди, изпълнени 4 заявки.

Сайтът е достъпен на адреси: www.cavesbg.com и caves.4at.info.