Caves :: Пещерите в България :: Информация за Беляр

Търсене:

ВХОД | Регистрация | Начало | Списък пещери | Карта на България с пещерните райони | Галерия | Карти | Форум

Беляр

Снимки: 185

Страници: Предишна 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 ... 33 34 35 36 37
Вход и маркировка
Вход и маркировка
Маркировка

 
Добавете своя снимка за Беляр
 

Коментари, разкази, истории, допълнителна информация

Мария Златкова13.07.05
Защо не предавам вече карти на пещери в БФСП-заключение
През 90-те години от БФСп започнаха да се издават книжки за различни пещерни райони, с карти и описания на пещерите. Така през 97г. излезе от печат ”Най-дълбоките пропасти във Врачански балкан” от Тр.Даалиев и Ал.Бендерев. В нея липсват авторите на представените карти, както и на описанията. Така незапознатия читател остава с впечатлението, че авторите на книжката са и автори на публикуваните материали.
През 2002г. излезе от печат „Стрешеро – Врачански балкан” от Здравко Илиев и Пламен Петков. В нея липсват авторите на картите и описанията на най-големите пещери в района: Леденика, Барките 14, Беляр и др. Така незапознатия читател добива впечатлението, че авторите на книжката са и автори на публикуваните материали.
АВТОРИ НА КАРТИТЕ И ОПИСАНИЯТА НА ПЕЩЕРИТЕ СА ГЛАВНИТЕ КАРТИРОВАЧИ, ЗАПИСАНИ В ТАБЛИЦАТА НА ПРЕДАДЕНИТЕ В ГК на БФСп КАРТИ.
Използването на Картотеката от тези, на които е поверена да я стопанисват по този недобросъвестен начин, както и с др.комерчески цели е третата и основна причина да не предавам вече карти на пещери в БФСп!

ip: 83.148.73.*

Мария Златкова23.06.05
Описание на пещерата
Описание на пещера “Беляр”,с.Г.Озирово,обл.Монтана
Мария Златкова, СПК”Академик”,1986г.

От входа, с размери 0,5х0,5м. започва отвес -13м. Удобно е да се слезе със стълба. Надолу отвесно се слиза през блокаж още -8м. Излиза се в горния край на наклонена зала в блокаж. Надолу, през блокажа, завъртайки се два пъти по часовата стрелка се излиза в голяма зала, с малко поточе в дъното. Проникването продължава все през блокажи, в огромна галерия, следвайки пътя на реката, като от време на време се слиза и се върви по нея. След 250м. дължина се достига голяма зала, с красиви образувания. В долния и край, след две прагчета изведнъж се влиза в тесен меандър, който завършва със стеснение. До тук са 300м. дължина и -208м.денивелация. Това е предишното дъно на пещерата.
През 1984г.започнахме системна работа в “Беляр”. Първо разбихме този и следващия го тесняци и след праг от -3м. излязохме в зала със сифон в дъното. Разчистването и отводняването му продължи доста дълго и едва в края на годината успяхме да го минем. Надолу пещерата продължи с огромните си размери и блокажи. В т.нар. зала “Монголия” се появиха първите по-големи притоци от дясно. По тях проникнахме около 400м. нагоре, но не сме ги картирали. Надолу след залата галерията се спуска стръмно, на прагове и се достига широка, но ниска фурна, с валуни и пясък по дъното, през които тече реката. Лягаме във водата и пълзим по нея около 600м. по нейните меандри и достигаме зала “Венеция”. Там реката влиза в широк сифон на кота -282м.от входа. В началото на залата има сухо разклонение, което ту се изкачва, ту слиза и завършва с тесняк в глина. Дълго е около 200м. Предполагаме, че то отива някъде зад сифона, но трябва да се копае.
На връщане пълзейки по фурната, вече на 50м. преди тя да свърши видяхме голям десен приток. Тръгвайки по него нагоре излизаме почти до повърхността под блокажа на въртопа наречен “Варницата”. Това разклонение е с дължина 600м. и всъщност е една пещера, много подобна на “Беляр”- с големи размери и красиви образувания. Тя се изкачва по-стръмно от “Беляр”. От тук за сега изход няма и ние се връщаме обратно за да излезем през сифона на “Беляр”.
Изследването на п.”Беляр” не е завършено. Може да се работи на дъното, както и по двата притока в зала “Монголия”. До изворите има още много километри подземни галерии, като тази пещера ще обере водите от всички въртопи от дясно, което видяхме от проникването ни до сегашното дъно. Пещерата не е трудна технически, но има доста пълзене. Проникването може да се направи за 7-8ч.от малка група пещерняци

ip: 83.228.113.*

Мария Златкова20.06.05
пояснение
Както и за п.Барките№14 вече ви писах, така и за Беляр трябва да подчертая, че ние не сме прекартирали първата част на пещерата, защото картата на П.Трантеев е много добра,само сме направили корекция на дълбочината. През 1986г. ние сме картирали новооткритите от нас части.Моля ви, това да се отрази в страницата на "Беляр".

ip: 83.148.73.*

Добавете каквото искате, но моля ви - спазвайте добър тон! Ако обичате, ползвайте кирилица!
Тема:
Автор:

Сайтът е в режим "Уики" и от тук нататък в него ще се напрупва информацията, която имате желание да споделите.

Време: 4 милисекунди, изпълнени 4 заявки.

Сайтът е достъпен на адрес caves.4at.info.