Caves :: Пещерите в България :: Информация за Камбанките

Търсене:

ВХОД | Регистрация | Начало | Списък пещери | Карта на България с пещерните райони | Галерия | Карти | Форум

Камбанките

Снимки: 6

Страници: Предишна 1 2
На входа

 
Добавете своя снимка за Камбанките
 

Коментари, разкази, истории, допълнителна информация

Теодор Кисимов-Тедич - нерегистриран17.07.06
Камбанките
На 09.07.06 се навъши една година от нещастния случай в Камбанките, при който загина нашият приятел-пещерняк Венцислав Стоянов!
По този тъжен повод на 08-09.07.06 в района на пещерата се събрахме негови приятели и хора участвали в спасителната акция преди година. Пръсъстваше и майката на Венци, която имаше огромното желание да стигне възможно най близко до лобното място на сина си!
На няколко метра от входа бе поставена плоча на Венци изработена от Георги Стайчев и сие. На 09.07 всички заедно почетохме паметта на Венци с надеждата да се поучиме от грешките си и повече да не се случват такива нещастия!
На 8-ми срещу 9-ти К.Стоилов, С. Станчев и П. Спилков разбиха теснината в дъното на Камбанките. Аз се присъединих към тях в момента в който Пламен премина теснината и след 3-4 м праг попадна в малка зала, в дъното на която следваше нова теснина. Заедно с Пламен продължихме работата по разбиването на новата теснина и малко по късно, като преминахме няколко метра по хоризонтала и 1-2 м по вертикала достигнахме до непреодолима вертикална цепка с натеци по стените висока около 1 м и широка до 15-20 см, по дъното на която тече вода. Стените на новата теснина бяха покрити с дебел слой кал, което показва, че мястото се е запълвало с вода. По моя предценка дълбочината на Камбанките се е увеличила с около 5 м а също и дължината. При разекипирането изнесохме часто от боклуците останали от спас акцията преди година.
Искам да изкажа благодарности на всички, с които бяхме заедно на Камбанките!
Специални благодарности на Жоро Стайчев за изработката на плочата и логистичната подкрепа и на Коце за транспортната подръжка!
Майката на Венци благодари на всички, които уважиха събитието!
Теодор Кисимов


[ Мнението е редактирано от: tedich на 15-07-2006 19:17 ]

Профил Цитат

ip: 85.187.126.*

Мария Златкова15.07.05
ЛОШАТА НОВИНА Е ВЯРНА!
Вчера говорих с др.пещерняци, от които научих, че информацията за смъртта на В.Стоянов от Русе е вярна. Той е паднал от началото на четвъртия отвес в пропастта "Камбанките" в понеделник и е починал там на място около три часа след това, поради много сериозни травми в главата и в гръбначния стълб. За изнасянето на тялото се е наложило да се разбиват няколко тесняка, поради което са се забавили три дни.
Изказвам моите съболезнования на близките на загиналия Венци !

ip: 83.148.73.*

Мария Златкова14.07.05
ЛОША НОВИНА
Вчера на Реп.експедиция "Мугла-2005" е извадено тялото на пещерняка Венци Стоянов от Русе(31год.). Той е загинал преде три дни, падайки от 18м.височина. В информацията, която прочетох по Интернет, не пише в коя пропаст е станало, но аз предполагам, че това е "Камбанките", защото експедицията е специално организирана за да се работи в тази пропаст. Все още не зная дали тази информация е вярна!12ч. на 14.07.2005г.

ip: 83.148.73.*

Добавете каквото искате, но моля ви - спазвайте добър тон! Ако обичате, ползвайте кирилица!
Тема:
Автор:

Сайтът е в режим "Уики" и от тук нататък в него ще се напрупва информацията, която имате желание да споделите.

Време: 2 милисекунди, изпълнени 4 заявки.

Сайтът е достъпен на адрес caves.4at.info.