Caves :: Пещерите в България :: Информация за Пчена

Търсене:

ВХОД | Регистрация | Начало | Списък пещери | Карта на България с пещерните райони | Галерия | Карти | Форум

Пчена

БФСп N: 0169
Населено място: с.Бяла, общ. Сливен, Сливенска област
Обща дължина: 152
Денивелация: 22
Дълбочина минус: -22
Изкачване плюс: 0
О П И С А Н И Е
Сайтът вече действа на принципа на отворена енциклопедия. Всеки от вас може да добави описания след регистрация.

Моля, регистрирайте се.

Тази пещера има и описание, останало от стария сайт, но то не е достъпно за вас.

Снимки: 3

Страници: 1

 
Добавете своя снимка за Пчена
 

Коментари, разкази, истории, допълнителна информация

Джу - нерегистриран23.11.05
Пчена
Най- удобен е подстъпа от хижа Буковец която се намира на билото на Стара планина- най-високата точка на прохода Твърдица- Елена. Хижата е и изходен пункт за Мъгливия сняг. От нея се тръгва по маркираната с червена боя пътека за заслон Караиваново хорище (посока Запад). Това е част от маркировката "Ком- Емине". Всъщнос в началото си това е черен път. Той се следва около половин час като се подминава характерна вишка на една поляна. Доколкото си спомням пътят след това се разклонява близо до връх Пчена. Там се лови лявото разклонение което се изкачва стръмно нагоре. След това прави характерен завой вдясно. Тук се отделяме от пътя и по едва личаща си пътека вляво покрай гората за няколко минути се стига до дупката. Знам че описанието много прилича на тези които са във федерацията и по които нищо не можеш да откриеш. Съжелявам за това- не мога да направя по добро, но пък май е по-добро от нищо. Другата седмица се надявам да мога да пратя и снимка от входа.
Още нещо- старозагорци ми бяха казали че в дупката са открити нови части, но явно не са картирани. Според моите скромни наблюдения дупката е по дълга от гореописаните 152 метра, но без карта...
Колкото до новите части. В началото на ноември или края на октомври 2001г. ходихме там с Желязко Мечков и Ицо (от Плевен) На края на дясното лазклонение имаше доста перспективно място затлачено от кал. Покопахме малко, но не постигнахме много. На връщане в Твърдица в кръчмата до гарата отворихме едни големи усти какво имане сме намерили там и че може да има още. живописно описахме перспективното място. Околните насядали доста се споглеждаха. Сега не съм горд с тази постъпка, но тогава всичко беше на майтап. Две седмици по-късно от Стара Загора казаха че е открито продължението. Предполагам че иманярите доста са спомогнали! Поне някаква файда да има и от тях!

ip: 217.9.225.*

К. Стоичков. - нерегистриран14.07.05
ПЪЛНАТА КАРТОТЕКА
Само похвали за голямата свършена работа. Доколкото зависи от мен също ще помагам. Вярно е, че някои хора с "чужда пита правят помен", но за това ние сме си виновни. Разберете, че в наш интерес е в БФС да има подредена картотека. Всички приказки за паралелни федерации и пр. са дело на ЛУНАТИЦИ. Авторското прово за картите е автоматично и щом си в таблицата долу значи си автор. Винаги когато са ти потъпкани авторските права можеш на правна основа да си потърсиш правата. От известно време по форуми и седенки говоря за така наречените приемно-предавателни протоколи, които да не стане грешка не съм измислил аз, но могат доста успешно да се прилагат в случая. В общи линии трябва да се промени и правилника за ползване на ГКПБ. Всички тези неща са залегнали в работата на тъй-хулената комисия по имформатика. Просто трябва малко време за това. Накрая все пак си мисля, че най лесният начин за протест е да не се предават карти. Това не е начина, пак подчертавам всяка пещера която я мяма в ГКПБ подлежи на прекартиране. Това е голям труд и в някои случаи усилие на вятъра, като се има в предвид, че вече е сторено от първоотривателите. За това по-добре е хората засегнати от тези процеси на безстопанственост на ГКПБ да обединим усилия и да оправим нещата. Константин Стоичков ПК "Хеликтит" София.

ip: 82.146.26.*

Хинко - нерегистриран13.07.05
ПЪЛНАТА КАРТОТЕКА
Привет на всички ходили, ходещи и бъдещи прохождащи по дупки!
Позволете ми накрая и аз да кажа две думи като автор на тази база данни!
На първо място, В ОСНОВАТА НА БАЗАТА БЕШЕ ИНФОРМАЦИЯТА, С КОЯТО РАЗПОЛАГАШЕ БФСп В ЕЛЕКТРОНЕН ВИД (при Здравеца) КЪМ МАРТ 2005Г!!!
По реакцията на всички (с пълното оплюване) още в началото се видя, че Б А З А Н Я М А! Кашата е наистина пълна!
Хора, за 5 години съм обработил и качил данните за 2,000 дупки от картотеката на "Академик", които сравних с тези от Здравеца и така съставих що-годе поносима основа, върху която да се надгражда информация. Разчитах и на помощта на по-старите другарчета и не се излъгах - много от тях помогнаха, както и много от по-младите действащи пещерни люде! Но още не всичко сгрешено е поправено!
КАКВО ПРАВИМЕ НАТАТЪК?! Една програма може да е перфектна, но ако няма кой да вкарва данните (както при Здравеца - прекрасен човек, но не и педантична "книжна мишка"), за което са НЕОБХОДИМИ ГОДИНИ ТРУД, нищо не може да се получи. Аз се заех да събера нещата на едно място не за да си печатам и издавам книжки с чужд труд, каквато практика виждаме, а данните да са достъпни без ограничения - всички сме ги събирали - всички ще ги ползваме! В сайта виждате само елементарните неща за една дупка, но съществуват и други таблици в базата, където се вкарват всички записвани някога данни за скали, възраст, температури на вода и въздух, фауна и прилепи с латинските им имена, МЕбазис, площ, обем, кой и кога, опасности и т.н., защото има ПРЕПОРЪКА ОТ UIS за това, какво да съдържа една база данни за пещери (540 полета с данни за всяка дупка) и с която БФСп (конкретно Новата програма на Федерацията) изобщо не се съобразяват.
По повод главните възражения на "ръководните другари" за премахване точните описания за намиране на дупките ще ви посъветвам да не разчитате на GPS координатите - проверката им върху топографска карта показа пълно разминаване с истината - до 10км.
И накрая, най-простичкото решение за всички! Никой никого не кара да се пъха в сайта! Който желае да получи информация за някоя дупка, съгласно Правилника на БФСп нека отиде при секретаря на клуба си, той ще му даде съпроводително писмо до Федерацията, където лицето ще се кланя 2-3 дни на "органите" и когато решат, ще му кажат, каквото те си пожелаят! Това е! А дали е вярно, може да провери тук! Ще докажа всяко мое твърдение с документи - карта или описание!
Гордея се с това, което направихме заедно с програмиста на този сайт, защото в близките десетина години НЕ МОЖЕ ДА ИМА НИЩО ПОДОБНО, просто защото няма кой да го направи, а то иска много време! А аз ще продължавам да пълня тази "кофа без дъно", защото дъно не може да има! ЩЕ ГО РАЗКОПАЕМ ЗАЕДНО!

ip: 82.103.77.*

Добавете каквото искате, но моля ви - спазвайте добър тон! Ако обичате, ползвайте кирилица!
Тема:
Автор:

Сайтът е в режим "Уики" и от тук нататък в него ще се напрупва информацията, която имате желание да споделите.

Време: 3 милисекунди, изпълнени 7 заявки.

Сайтът е достъпен на адрес caves.4at.info.