Caves :: Пещерите в България :: Информация за Изсипаната дупка

Търсене:

ВХОД | Регистрация | Начало | Списък пещери | Карта на България с пещерните райони | Галерия | Карти | Форум

Изсипаната дупка

БФСп N: 5458
Населено място: гара Лакатник, общ. Своге, Софийска област
Обща дължина: 10
Денивелация: 8
Дълбочина минус: 0
Изкачване плюс: 8
Добавена от: system
О П И С А Н И Е
Сайтът вече действа на принципа на отворена енциклопедия. Всеки от вас може да добави описания след регистрация.

Моля, регистрирайте се.

1 описание от потребител на сайта

dzver - Веселин Николов 18.12.2010
Източник: ПК Хеликтит
www.helictit.info/?act=cms&id=12102807443702

Изсипаната дупка. г. Лакатник. м. десния географски бряг на р.Петренска.
Врачански пещерен район №203.
Лакатнишки пещерен подрайон.
№ 5458. Районен № 203 750.

Дължина (9.60 м), денивелация (+8.44 м).

Местонахождение и достъп:

Пещерата се намира на около 3 км северозападно от гара Лакатник. Нейния вход се разкриват в основата висок скален венец, на десния географски бряг на р.Петренска, Западна стара планина. Според районирането на карста (по В. Попов) попада във Врачански пещерен район № 203. Лакатнишки пещерен подрайон.

Изходен пункт е гара Лакатник. Преминава се въжения мост зад гарата и се тръгва по шосето в посока гр.Своге. Следва отклонение вдясно по пътя за с.Губислав. Преминава се по моста на река Пробойница при водослива и с р.Петренска. Тръгва се по пътеката в ляво водеща нагоре срещу течението на р.Петренска. След около 30 метра има мост над реката, а след него и къща. Върви се по пътеката докато не се стигне до разклонение в ляво, което стръмно се изкачва в посока на разположените във височина скални венци. На това място по всяко време на годината пътеката е мокра от разположения малко по високо извор. След като набере денивелация пътеката започва да траверсира масива. Върви се докато в ляво не се забележи ясно изразено дере-улей спускащо се от по-високо разположените скални венци. Ориентир за мястото е и намиращия се над нивото на р.Петренска метален мост (моста след Сини вир), който може да бъде забелязан от това място. Следва стръмна изкачване по дерето, като последната част от изкалването е доста стръмна и е по червеникава пръст-глина изсипала се от входа на пещерата. Входа на пещерата се разкрива в основата на скалния венец. Той е маркиран с червена боя и № 5458.

Описание:

Входът е с размери 1.10х1.40 м, има южно изложение и неправилна издължена форма. От него се отделя възходяща галерия в северна посока. Пода е покрит с червеникава и влажна глина. На седмия метър има малък праг от + 0.80 м. Следва завой на североизток и след още няколко метра галерията опира на нов праг висок 1.30 м. След него тя задънва в наслаги от червеникава глина. В пещерата липсват образувания. Има минимална възможност при разкопаване на наслагите в края и да се открие продължение. Тя ама незначителни размери дължина 9.80 м при денивелация от + 8.44 м. Биоспелеологични и климатични изследвания не са извършвани.

История на проучването:

Пещерата е изследвана в рамките на пещерната експедиция “Петренски дол” 2008 организирана от ПК “Под ръбъ” – Церово. Картата и е съставена от Константин Стоичков- ПК “Хеликтит” София и от Иво Тачев от ПК “Искър” София на 13.04.2008 г.

Снимки: 2

Страници: 1

 
Добавете своя снимка за Изсипаната дупка
 

Коментари, разкази, истории, допълнителна информация

Добавете каквото искате, но моля ви - спазвайте добър тон! Ако обичате, ползвайте кирилица!
Тема:
Автор:

Сайтът е в режим "Уики" и от тук нататък в него ще се напрупва информацията, която имате желание да споделите.

Време: 3 милисекунди, изпълнени 7 заявки.

Сайтът е достъпен на адреси: www.cavesbg.com и caves.4at.info.