Caves :: Пещерите в България :: Информация за Главината дупка

Търсене:

ВХОД | Регистрация | Начало | Списък пещери | Карта на България с пещерните райони | Галерия | Карти | Форум

Главината дупка

БФСп N: 5454
Населено място: гара Лакатник, общ. Своге, Софийска област
Обща дължина: 13
Денивелация: 4
Дълбочина минус: 0
Изкачване плюс: 4
Добавена от: system
О П И С А Н И Е
Сайтът вече действа на принципа на отворена енциклопедия. Всеки от вас може да добави описания след регистрация.

Моля, регистрирайте се.

1 описание от потребител на сайта

dzver - Веселин Николов 18.12.2010
Източник: ПК Хеликтит
www.helictit.info/?act=cms&id=12106287131678

Главина дупка. г. Лакатник. мах. Самотвор. м. Главиното- десния географски бряг на р.Петренска.

Врачански пещерен район №203.
Лакатнишки пещерен подрайон.
№ 5454. Районен № 203 180.
Дължина (13.28 м), денивелация (+3.51 м).


Местонахождение и достъп:

Входовете на пещерата се намира в горната част и над скалния венец на десния географски бряг на р. Петреница в местността Главиното в землището на махала Самотвор. Западна стара планина. Според районирането на карста (по В. Попов) попада във Врачански пещерен район № 203. Лакатнишки пещерен подрайон. Изходен пункт е гара Лакатник. Преминава се въжения мост зад гарата и се тръгва по шосето в посока гр.Своге. Следва отклонение вдясно по пътя за с.Губислав. Преминава се по моста на река Пробойница при водослива и с р. Петренска. От чешмата на Сини вир се тръгва по пътекaта за местноста Вражи дупки. Хваща се първия разклон на пътеката вдясно. Следва изкачване, което набира бързо денивелация. Достига се до разклон. Пътеката завива на север-североизток и достига до основата на скалния венец. Следват две серпантини, като се върви по ътеката за махала Самотвор. В ляво от пътеката в основата на малко скално венче се подминава входа на пещерата Вражи дупки № 1. Достига се до заравнено място над венците. Пътеката прави две серпантини над него и завива отново в северна посока. Продължава се нагоре и се достига нов разклон. Хваща се в дясно и пътеката навлиза в гора. Не след дълго се излиза от нея. Точно на това място на 2 м в дясно от пътеката е отвесният вход на пещерата. Край него растат ниски дървета. За да се достигне до основния вход трябва да се отклоним от пътеката на около 10 м преди отвесният вход и да се слезе покрай скалния венец. Намирането на входа може да е трудно без водач.


Описание:

Основният и вход е с големи размери 4.20х1.70 м и има североизточно изложение и издължена неправилна форма. След него се попада на широко преддверие. Тавана е силно напукан и на места някои от пукнатините комуникират с повърхността. На 3 метра след входа има големи камъни, които се заобикалят лазешком. Попада се под отвесният вход. Той има размери 1.90х1.00м и неправилна форма. От него до пода е 2.50 м. Следва ниска до 1.10 м и широка галерия дълга 8.40 м. В края си тя има стъпаловиден характер и постепенно стеснява и задънва в образувания. Пода е покрит с пръст, а на места стените и свода с повлеци. В тази си част пещерата е влажна, има и дендрити. Забелязани са единични екземпляри прилепи. Входната част е нагледен пример за рушаща се „умираща” пещера. В нея климатични и биоспелеологични изследвания не са извършвани. Нейните размери са дължина 13.28 м при денивелация от + 3.51 м.

История на проучването:

Пещерата е изследвана в рамките на пещерната експедиция “Петренски дол” 2008 организирана от ПК “Под ръбъ” – Церово. Картирана е К. Стоичков от ПК “Хеликтит” София и З. Илиев завеждащ ГКПБ към БФС на 12.04.2008 г.

Снимки: 4

Страници: 1
Карта на Главината дупка
Отвесния вход на пещерата
Долния вход на пещерата

 
Добавете своя снимка за Главината дупка
 

Коментари, разкази, истории, допълнителна информация

Добавете каквото искате, но моля ви - спазвайте добър тон! Ако обичате, ползвайте кирилица!
Тема:
Автор:

Сайтът е в режим "Уики" и от тук нататък в него ще се напрупва информацията, която имате желание да споделите.

Време: 3 милисекунди, изпълнени 7 заявки.

Сайтът е достъпен на адреси: www.cavesbg.com и caves.4at.info.