Caves :: Пещерите в България :: Информация за Мусинската пещера

Търсене:

ВХОД | Регистрация | Начало | Списък пещери | Карта на България с пещерните райони | Галерия | Карти | Форум

Мусинската пещера

Снимки: 36

Страници: Предишна 1 2 3 4 5 6 7 8 Следваща
Изворът
Входовете и изворът

 
Добавете своя снимка за Мусинската пещера
 

Коментари, разкази, истории, допълнителна информация

асен диммитров - нерегистриран12.11.14
синьото езеро
Г-н Семов, явно говорим за две различни неща, на мен не ми е известно да има синьо езеро в пещерата / но може и да има/ и никога не съм стигал до там. Мястото за което говоря е синия вир, който се преминава за да се продължи в една от галериите. Но синия вир и сифонът не са едно и също място. Колкото до сифонът за който говорите само съм го виждал от далече, и не съм се опитвал да премина. За това смятам сарказмът ви за некоректен. Аз не съм изследвал пещерата, а просто съм си играл като дете в нея, както и много други деца от селото. Времето за което говоря нямаше лед осветление и професионално оборудване и всичко с което разполагахме беше едно фенерче тип БДЖ, две батерии по 4,5 волта и един кибрит. Моля приемайте този разказ, като разказ от детски сантиментален спомен, а не като научно или документално изследване.

ip: 95.111.47.*

Дилян Георгиев10.05.14
пещерни охлювчета
От тази пещера съм описал два нови вида миниатюрни водни пещерни охлювчета. Статиите са достъпни на: http://www.malaco.de/Sonderdrucke/Bythiospeum-Spira
и на
http://tesla.pmf.ni.ac.rs/desavanja/aktuelna/8SimpozijumFlore/Biologica%20Nyssana/3-%282%29-December-2012/0302-2012-08%20Georgiev.pdf

Пещерната река може би крие още интересни видове!

ip: 95.87.19.*

Ivan Semov - нерегистриран08.07.11
лодка,гума и маркуч в устата
асен димитров Уважаеми г-н Димитров така нареченото синъо езеро всъщност се явява начало на сифона който започва някъде от дъното на езерото гмуркаш се напред и надолу една скална стена и след като стигнеш дълбочина около 3-4метра се балансираш с баластната жилетка за да си близо до тавана защото дъното е от глина и ако го докоснеш и водата се размътва до такава степен,че цвета и става като боза и като я осветиш водата с водолазните прожектори и става бяла като мляко и неможеш да си видиш на 20см компаса,часовника и дълбокомера които са ти на ръката и тогава опасностите,които те дебнат са много може да се оплетеш в осигурителното въже или да се навреш някъде встрани където е тясно и да се заклещиш и тогава идва онзи момент когато рано или късно вятърът от бутилката се свършва и единственото нещо,което може да направиш е да гледаш стрелката на манометъра как бавничко но безвъзвратно отива към червеното и като стигне нулата в момента в,който регулатора(дихателния автомат)като спре да ти подава въздух просто спираш да дишаш!!!!!!!!и след това нагълтваш вода ако успееш да се приспособиш в еволюционно отношение това не е проблем но за съжаление там под водата в сифона всичко става много бързо както всичко си е нормално изведнъж нещо се обърква и ако се паникьосаш и ги объркваш още повече нещата първия симптом е хипервентилацията-започваш да дишаш учестено в следствие от паниката и стреса и така освен,че си издишваш много бързо въздуха от бутилката но по-лошото е,че още не си издишал напълно въглеродния диоксид и го вдишваш отново и той-просто е отровен газ който при концентрация над 12процента във въздуха е абсолютно смъртоносен а при над 6процента се проявяват симптомите на задъхване,замайване и накрая те приспива!!!!!Умолявам всички,които възнамеряват да влизат в синьото езеро с лодки,гуми и маркуч в устата да го направят в сънищата си но не и в сифона защото там се умира!!!И след сифона няма злато нито съкровище ако е имало можеби е намерено от Васил Недков,който пръв влиза и преминава сифона след синьото езеро през 1978г.,след това през 1986г.Милен Димитров,Илко Гунов и Валентин Чапанов преминават отново сифона.Двама от тях през 1989година загиват в сифона в края на пещерата Урушка маара,с.Крушуна и то загиват не защото не са били добре подготвени просто се оказало,че във въздуха концентрацията на въглероден диоксид е била смъртоносна и това е била причината едни от най-добрите български пещерни леководолази Васил Недков и Валентин Чапанов да загинат по този трагичен начин!!!Испълвам се с тъга като си мисля за тях!!!

ip: 95.158.177.*

danailspeleo14.04.10
асен димитров
Моля ви не пускайте иманярски истории за пещерите. В пещерите няма злато, а иманярите са рушители които трябва да бъдат преследвани от закона. Вредите които нанасят на пещерите са невъзвратими. За това въздържайте се от подобни писания. Тук можете да видите и плачевните последствия за голяма част от пещерите в страната http://www.helictit.info/?act=threatens

ПАЗЕТЕ ПЕЩЕРИТЕ ТЕ СА НАЦИОНАЛНО БОГАТСТВО!!!

ip: 212.43.57.*

асен димитров - нерегистриран14.04.10
пещерата
освен всичко написано в тази пещера живеят и прилепи, аз лично съм приминавал през синият вир преди 40 години когато имаше една полу изгнила лодка/по скоро корито/ и от там се продължава още , но не съм стигал до краят. Колкото до златото, като легенда се знае. че има в дъното на една от залите в галерия на пещерата, но има доста капани. До тази зала е стигал Петко Ганчев и разказат му бе доста странен - не неверен а странен. Аз сьщо съм израснал в Мусина и по нейните чукари, бърдо, Негованка, червена стена. пещерата. пропаста и т.н. Ако на някого му е интересно, може да се свърже с мен на GSM 0886 11 50 55 : 0878 586 184 или adafinov@yahoo.com

ip: 95.111.47.*

аз - нерегистриран27.12.08
ако моми4ето от горната публикация види това нека се свърже с мен на скаип iankaianka80 аз са6то сам израснала в това китно селце сяко лято бях там и имам незабравими спомени от там особенно за пе6терата по4ти всяка ве4ер ходехме там палехме си огън и мом4етат ни пла6еха с стра6ни истории нека ако некои от село види това да се сварже с мен много ми се иска да се сре6на с някои а нямам кординатите на никои 6те 4акам.

ip: 90.154.247.*

петя стоянова - нерегистриран03.07.07
Мусинската пещера
Село Мусина е едно от красивите места в Българиа. Там , освен че има пещера, има и река, има два моста и много българска история. Имам щастието да познавам селото , а детските ми години да са свързани с него. Пещерата е интересна , носи се легенда за нея, че има скрито римско съкровище. Във дълбочина , се намира "синия вир', който е скрит и много опасен! Скоро ще посетя отново селото , и неговите забележителностти.

ip: 212.25.47.*

Евгени Коев - нерегистриран14.11.05
Още от ПК"Дервент" към ТД"Академик-ВТУ"
Пещерата е една от най-известните в района още в миналото и наред с Еменската се счита за една от най-големите до провеждане обстойните проучвания през 80-те години в региона.Пещерата е почти в самото село. От бившата воденица са останали само основите, но добър ориентир е рибарника, който е в непосредствена близост и ползва водата извираща от пещерата.
Пещерата е с два входа/Сух и широк и воден тесняк/, наклонена /с понижение от входа около -2 м и следващо повишение от около + 5, след което следва отново понижение от -3 до кален сифон по главната галерия/,диаклазна, разклонена,постоянно водна в страничните тесняци и водния вход,с малко образувания,но със значителна прилепна колония особенно през пролетта главно от подковоноси. Първи картировачи според нашите сведения са Николай Върбанов,Кирил Лазаров,Александър Диков и Стефан Иванов от В.Търново ,които изследват пещерата от 6 до 10.09.1963год., от когато е запазена и карта. При изследването е установена и връзката на пещерата с водоснабдителната мрежа на римският град Никополис ад Иструм,който основон се е водоснабдявал от този извор. В последствие пещерата е посещавана многократно от пещерняци от В.Търново,Дряново, Русе, София. Пещерата вероятно има връзка с пропастните понори отстоящи на около 400-450 м северозападно от нея което не знаем със сигурност да е установено.Близоста на пещерата до селото и до паметника издигнат в чест на участниците в априлското въстание от този край през 80-те год.я прави предпочитан туристически обект от местно значение.До входа на пещерата от паркинга над селото е била прокарана удобна бетонна пътека/обрасла но запазена и днес/ със стъпала. Пещерата е благоустроена, входа е затворен и е осветена. Над протичащата река е бил направен мост и е оформен кратък маршрут.След промените от 90-те год. пещерата и воденицата пред нейния вход са занемарени, ограбени и разрушени.Днес основен интерес може би представлява прилепната колония,установяване водосбора на водите с цел тяхното опазване и евентуалното проучване в археологическо отношение.

ip: 84.242.164.*

Добавете каквото искате, но моля ви - спазвайте добър тон! Ако обичате, ползвайте кирилица!
Тема:
Автор:

Сайтът е в режим "Уики" и от тук нататък в него ще се напрупва информацията, която имате желание да споделите.

Време: 4 милисекунди, изпълнени 4 заявки.

Сайтът е достъпен на адрес caves.4at.info.