Caves :: Пещерите в България :: Информация за Ледницата

Търсене:

ВХОД | Регистрация | Начало | Списък пещери | Карта на България с пещерните райони | Галерия | Карти | Форум

Ледницата

Снимки: 8

Страници: Предишна 1 2
Реката и Крушов дол
Табела
Емо в Ледницата

 
Добавете своя снимка за Ледницата
 

Коментари, разкази, истории, допълнителна информация

Dian Dinev01.10.17
Посещение на пещерата
При посещението ми на пещерата на 04.08.2017 год. /На връщане от х. Ледицата разбрах, че съм улучил времето на събора "Илинден". Невероятно много хора имаше, коли, палатки, едва се разминавахме по пътя/, в голямата зала след входа нямаще никъде лед, въпреки, че температурата беше 3°С. Водата в пещерата беше доста малко. От „Камбанариите“ едва капеше, праговете след 500-я метър бяха почти сухи, а водопад на 972-я метър нямаше. При сливанетона реките имаше около 4-5 пръста вода, може би 5-10 л/сек и спокойно се преминаваше с ботушите надолу и нагоре по реката. Тръгвайки срещу течението на реката, в дясно и нагоре се изкачва до зала с красиви бели образувания. На пода се е образувало нещо като огромно цвете, голям камък покрит с пещерно мляко от капещата от тавана вода. Излязох сух от пещерата, но си е доста студеничка.

ip: 95.43.73.*

любител - нерегистриран09.04.13
ледницата
В пещерата целогодишно има лед дори в най -горещото лято, именно затова е наречена "Ледницата". Лятно време, когато не е имало хладилници, са чупили ледени парчета от там и с тях са изстудявали вода за пиене по време на събора "Илинден". Той се празнува и до ден днешен на поляната до параклис "Свети Илия" в махала Заевите до село Гела. Там се провежда ежегодно гайдарско надсвирване в първата седмица от месец август.

ip: 109.199.236.*

иво - нерегистриран18.09.09
същата
Благодаря ти, Коце – като ме захапе работата, нямам време да гледам сайтовете, затова малко късно реагирам, за което извинявай. Съобщението ти ме запали! Преди 10-ина год. съм ходил до пещерата, но нямах осветление и не влязох навътре – нямам спомен също дали входът се намираше лесно от пътя?
Смятаме трите дена около 20-ти да се завъртим из района по маршрут – Смолян, р-т Сосковчето, Перелик, Гела, Широка лъка, Чепеларе и ако остане време, да отскочим и до пещерата – ако ти се идва с нас – група от 5-8 души непрофесионални пешеходци пловдивчани - не-бързоходци, предимно към горната граница на 40-те, но и по-млади – заповядай.
Както казваше един мой приятел: `По-здрави!` - Иво

ip: 80.80.154.*

Туристунгер - нерегистриран04.09.09
До Иво
Привет, Иво. Според мен може, но внимателно. Красивите ледени образувания и без друго са на входа и в следващата голяма зала. В първите около 200 м (до една вертикална каминка) движението е по силите всекиму. С добро осветление, дрешки и желателно с човек, който е ходил и преди.
Всъщност някой знае ли целоодишно ли държи лед Ледницата? Все зимата съм влизал - дали оцелява някое ледено сталагмитче по това време?
Поздрави,
Коце

ip: 77.70.91.*

Иво - нерегистриран04.09.09
ледницата
Здравей Емо,

Обикновен планинар съм, от Пловдив - без специални умения в алпинизма и пещерняшкото дело, но интереси в тези област. И аз като Солидус искам да знам, дали може да се влезе в пещерата без екипировка - освен осветление и дрешки - поне до тези 200м - достатъчно е за непосветените в това изкуство.

ip: 80.80.154.*

емо - нерегистриран04.05.08
ледницата
може да влезеш 200м. и после ти трябват въжета.а си е и студено.

ip: 85.130.1.*

солидус03.05.07
Има ли нещо интересно около Ледницата напоследък (новини, допълнителни проучвания)? Отдавна не съм ходил нататък. Влиза ли се без екипировка и до къде? Благодаря предварително!

ip: 87.227.211.*

Добавете каквото искате, но моля ви - спазвайте добър тон! Ако обичате, ползвайте кирилица!
Тема:
Автор:

Сайтът е в режим "Уики" и от тук нататък в него ще се напрупва информацията, която имате желание да споделите.

Време: 3 милисекунди, изпълнени 4 заявки.

Сайтът е достъпен на адрес caves.4at.info.