Caves :: Пещерите в България :: Истории и коментари

Търсене:

ВХОД | Регистрация | Начало | Карта на България с пещерните райони | Галерия | Карти | Форум

Коментари, разкази, истории, допълнителна информация

инж. Иван Иванов - нерегистриран - Еменска пещера28.05.17
Пещерите в Еменският район
"Хубаво е когато,пишете да се запознаете с обекта.
Да,има изход и се намира точно срещу кариерата на с.Вишовград."

Моля господинът, който се е писал "местен" да си напише имената и да остави някакви координати за връзка (телефон или ел. поща).
Винаги сме се поддържали добри отношения с местните жители и се надявам да си помагаме взаимно и в бъдеще.

С карстовият район и пещерите около селата Балван, Емен, Вишовград и Добромирка се запознавам от 1983 година до наши дни... сега сме 28 май 2017 - т.е. около 34 години. Участвал съм в откриването на приблизително 5 километра пещерни галерии (основно в пещерите Троана и Русе 213). Казвам участвал съм защото в пещера никога не се влиза сам ! Самостоятелни прояви не са позволени при спелеоложките експедиции. В пещерата Троана има части от човешки скелет (в основата на блокажа в Голямата зала), който поройните води са разпиляли по галерията. В Голямата зала в Троана се влиза лесно, но понякога трудно се излиза..

Еменската пещера има 2 етажа. Първият е дълъг около 800 метра. Когато стигнете до дъното на първият етаж върнете се малко назад и търсете път нагоре. Там започва вторият етаж на пещерата. Открит е от моят инструктор (на курса за "пещерняк на НРБ" през 1982 година) Александър Блажев - да даде Бог покой на душата му - падна от 18 метра отвес в пещера в Румъния преди много години. Той откри и пътят по водната ос в Бамбаловата дупка (от 2-ри разклон вляво) и още много части в тази изключително трудна пещера.
Еменската пещера няма втори изход досега. Или ако има.. жив човек не е излизал през него. Простотиите с кучета няма да коментирам.
Карстовото поле над пещерата има много понори и за в бъдеще е напълно възможно да се отворят няколко изхода но е необходима изключително много работа за много дълъг период от време. До Вишовград със сигурност не стига и няма да стигне поне в близките 100 години.
Пожелавам на спелеоложките клубове в района да работят повече и да откриват нови части в старите пещери и повече късмет за откриването на нови пещери. (Броенето на прилепи не се нарича спелеология).
Районът е голям и всеки е добре дошъл, ако иска да работи в пещерите и понорите без да замърсява природата и разрушава красотите и.

Здраве и успехи на всички !
инж. Иван Иванов - 0878237343

ip: 95.111.34.*

инж. Иван Иванов - нерегистриран - Орлова чука10.11.14
Защо Орлова Чука е 13 км ?
В тази пещера повече от всяка друга в България е копано поколения наред...Стотици кубически метра пръст и камъни са изкопани за да достигне сегашните си 13 километра.
Почит и уважение към тези които са работили в Орлова Чука !
На Камен Димчев особено трябва да се закачи каменен барелеф на входа за работата му в пещерата в продължение на десетилетия...

led@mail.bg

ip: 95.111.34.*

инж. Иван Иванов - нерегистриран - Еменска пещера10.11.14
Как Еменската пещера стана над 3 км ?
Еменската пещера имаше стара карта, според която беше около 800 метра.
Както тогава се изрази Сашко Блажев картата явно била "рисувана в кръчмата на повече от две ракии..", защото нямала нищо общо с реалната посока на развитие на пещерата.
Сегашната дължина от 3 113 метра и картата на пещерата дължим на бойна група от тогавашният ПК Приста-Русе в състав:
Александър Блажев - ръководител
Даниел Цолов - участник
Боян (не му помня фамилията) - участник
Те бяха на подземен лагер в продължение на три дни, откриха вторият етаж и всички нови части и направиха карта на пещерата.

Нека имената на откривателите се помнят с благодарност !

led@mail.bg

ip: 95.111.34.*

инж. Иван Иванов - нерегистриран - Райчова дупка10.11.14
Как картирахме с Камен навремето Райчова дупка...
Преди много години картирахме с Камен Димчев "Райчова дупка". Той мереше азимути с компаса, а аз опъвах рулетката - т.е. първи асистент.Втори асистент беше Краси-Канибала. На излизане от пещерата за малко да му съборя солиден камък на главата...така силно изревах "Ка-а-мък..", че той едва не си разби носа в нишата под стълбата.
Тъкмо се бях обзавел с гумиран гащеризон и много се радвах, че няма да се мокря много...
Да ама не !...
Най-интересно беше на едно шибано ниско място в един блокаж, където трябваше да легна по очи в рекичката. Тя влизаше през дупката на гащеризона около врата ми и излизаше през крачолите.
Водата е студена и преживяването е незабравимо.
Под една кална калцитна кора в дясно от основната галерия намерих уникални пещерни образувания - кристални таралежчета, като звездички с фини бодли дълги по 2-3 сантиметра.Никога не съм виждал или чувал за нещо подобно...те растяха от долната страна на калцитна кора, която беше като капак на синтрово езерце. Синтърът се беше издънил в основата и водата беше изтекла. Така през дълъг период от време е имало почти затворена кухина и добри условия за кристализация. За да се съхрани такова невероятно кристално образувание е необходимо да се постави в метална кутийка с памук и да се изложи в музей за да го виждат повече хора.

Беше септември месец 1985 година. Бях тогава 4-ти курс в Корабният техникум в Русе и трябваше да участвам на манифестация за 9-ти септември.За експедицията имаше уреден автобус от туристическо дружество "Приста", а аз трябваше да пътувам с влака до Троян - след това 18 км пеш от Троян до Беклемето и от там още 8-10 км до лагера, който беше до входа на пропастта "Голямата яма".

led@mail.bg

ip: 95.111.34.*

инж. Иван Иванов - нерегистриран - Александър Блажев10.11.14
Една забравена пещера, която носи името на моят инструктор по алпийска техника
Пещерата се намира върху скалният венец над с. Пепелина. Може да се влезе без екипировка. Има много лазене. В дъното от един тесняк духа яко и има следи от прилепи (гуано) т.е. може да се копае за продължение...
Има хубава, отлежала няколко хиляди години пещерна хума.

Все още си спомням Сашко Блажев как ни учеше да пускаме рапел на Учебните скали над "Орлова чука".

led@mail.bg

ip: 95.111.34.*

инж. Иван Иванов - нерегистриран - Троана10.11.14
Дали "Троана" да остане отворена ?
В "Троана" има вече твърде много изпочупени образувания.
Питам се сега след 25 години:
Дали да не затворим входа на пещерата за я запазим от унищожаване ?

led@mail.bg

ip: 95.111.34.*

Сайтът е в режим "Уики" и от тук нататък в него ще се напрупва информацията, която имате желание да споделите.

Време: 0.03 секунди, изпълнени 4 заявки.

Сайтът е достъпен на адрес caves.4at.info.