Caves :: Пещерите в България :: Истории и коментари

Търсене:

ВХОД | Регистрация | Начало | Карта на България с пещерните райони | Галерия | Карти | Форум

Коментари, разкази, истории, допълнителна информация

A6 - нерегистриран - Беляковец29.11.05
Актуална тема
Не вярвах за митичните одавяния в това езеро, за които старите хора от селото са ми разказвали, но това лято тайната се разкри.
От години се е разказвало как езерото било просто ниската част на поляната - обикновена нива за времето си. От едната страна втича поточе, на което някога някой запушил дупката, в която се вливало. За кратко областта се наляла с вода и станал язовир. Това беше и най-неуспоримото доказателство за мен, че водоемът е изкуствен (Язовир - изкуствено направен водоем). Многото истории за злата сила, която давела умели плувци или така наречения водовъртеж, който никой не вижлал се разкри. 15-сантиметрова дупчица на единия край на язовира всмукваше водата с такъв апетит, че "сърбането" се чуваше отдалеч. И тук не достигнах до извода "как дупка на края на язовира го прави язовир, като е на доста високо място и дори да не бъде запушена езерото ще продължи да съществува". Резултата навярно се крие в останалите, неясни предания за многобройните подземни реки, минаващи под цялата месност. По време на сушави години сигурно заприличват на пещери, които също не са рядкост в района.


rgb@abv.bg

ip: 87.126.98.*

A6 - нерегистриран - Луюв пропаст29.11.05
Красиво място
На това място, както съм чувал да го наричат "уил-пропас" от старите, има непресъхващи локви. Зима, Лято... все газиш във вода по поляните. За това място, както и за няколко други съм чувал, че е имало езезца, които за броени дни са изчезнали. Била се отворила пропаст, която ги погълнала. От малък познавам района и не съм виждал явни следи от "бездънни ями", но пропастите са наистина интересни. Историите, които съм чувал за повечето от тях, обаче, са прекалено окрасени за официални изказвания :)rgb@abv.bg

ip: 87.126.98.*

A6 - нерегистриран - Мачанов трап29.11.05
Интересно
Не бях и предполагал, че тези пропасти са изследвани от някого :)
Аз съм израстнал на това място и съм виждал някои от дупките, но не знаех, че има такива големи зали в тях. Ако някой се има снимки на мястото нека ми изпрати на rgb@abv.bg . Аз разполагам със сравнително нови снимки от други места в района, но не и на пещери.

ip: 87.126.98.*

Сайтът е в режим "Уики" и от тук нататък в него ще се напрупва информацията, която имате желание да споделите.

Време: 25 милисекунди, изпълнени 4 заявки.

Сайтът е достъпен на адрес caves.4at.info.