Caves :: Пещерите в България :: Истории и коментари

Търсене:

ВХОД | Регистрация | Начало | Карта на България с пещерните райони | Галерия | Карти | Форум

Коментари, разкази, истории, допълнителна информация

Венелин Борисов - нерегистриран - Ягодинска пещера25.08.13
Ягодинската пещера
На 11.08.2013 около 11.30ч. семейно посетихме Ягодинската пещера. Разочарованието ми е голямо. И то не от природния феномен, а от комерсилизацията на пещерата от ТД "Родопея" и по-точно от отношението на г-н Сергей Генчев.

1. Някъде, далеч преди паркинга, на пътя спряхме автомобила. В този момент се появи един господин, който ни поиска пари за паркинг. Не знам друго място, където вземат пари за паркиране на общинска и републиканска пътна мрежа, за място което не е паркинг!? Платихме паркинга.
2. На входа ни посрещна г-н Сергей Генчев, който като ме видя с фотоапарат на врата започна да ми обяснява, че е забранено да се снима в пещерата, защото, видите ли колко е вредно за обитателите и опасно за здравето на посетителите, заради автоматичното изключване на осветлението. Любезно ми обясни, че мога да си купя диск със 180 снимки, който струва само 2,50 лева. Снимките са правени от фотографи със специално оборудване. Не снимах във пещерата, а на излизане си купих диска. И какво да видя там? Снимки правени със нисък клас фотоапарат, тип "сапунерка" - Олимпус EF 190 и Самсунг S85, снимки от интернет, някои дори нефокусирани. Не трябва да пропусна факта, че на една от снимките е самият Сергей Генчев, който сам снима забележителностите. Може би за втори диск, продължение на първия. Не на последно място са и снимки на къща за гости "Снежана", която собстеничката е екскурзовод на пещерното жилище. Относно беседата за пещерното жилище - прекрасна и затова я поздравявам.
3. Позабавихме се малко със влизането в пещерата, защото по думите на г-н Генчев, цитирам: "Нямаме обедна почивка, но предната група е малко по-голяма, около 140 човека", при което аз "оглупях". 140 посетителя? И същият господин ми говори за опазване на пещерата?
4. Най-голямата "атракция" на което ни беше обърнато внимание е новогодишната елха, която спелеолозите сменяли на 4 години и всяка година там си празнували посрещането на Нова Година. А също така и ритуалната зала. Нека пак ми говори за опазване на пещерата.
5. След като завърши обиколката и отивайки до автомобила, забелязвам че билетчето ми за паркинг го няма. Няма ги и билетите за паркинг и на другите автомобили около моя.Обяснението на господина от т.н. паркинг е, че "някой от техните обирал билетчетата за да му правят мръсотия". Отговора е прост - повторна продажба.

Да оставим факта, за което може би са прави, че на входа за билет на сина ни поискаха студентска карта за да направят намаление. Не знаех, че да обикаляш красива България ти трябва студентска карта.

Така, че господин Сергей Генчев, бъдете жив и здрав и продължавайте все така "съвестно и безскрупулно" да си изпълнявате задълженията.

ip: 85.130.19.*

Емо - нерегистриран - Харамийска дупка12.09.09
Харамийската
http://www.youtube.com/watch?v=_MLSB3XyiE0

ip: 85.130.19.*

Петя - нерегистриран - Деветашката пещера12.12.08
Деветашка пещера
Едно наистина много красива място, което да съжаление поради безхабериета на държавата ще се замърсява още повече. Мостът, който вече не съществува по вина на безработицата/местните го нарязаха и продадоха за скрап/, съм чувала, че е донесен от Италия по времето на Втората световна война от немците и е построен със жп. линия за да могат влаковете да влизат вътре. Използвали са го за хранителен и оръжеен склад.След "победата" нашите са го използвали за съхранение на гориво, затова сега все още продължава да мирише на гориво-смазочни материали. Познавам пещерата и ми се ще да се проучи, защото токова грандиозно природно проявление заслужава да бъде видяно от много хора.Сигурно тогава бихме могли до осъзнаем,че не сме най-великите!
ip: 85.130.19.*

Сайтът е в режим "Уики" и от тук нататък в него ще се напрупва информацията, която имате желание да споделите.

Време: 0.03 секунди, изпълнени 4 заявки.

Сайтът е достъпен на адрес caves.4at.info.