Caves :: Пещерите в България :: Истории и коментари

Търсене:

ВХОД | Регистрация | Начало | Карта на България с пещерните райони | Галерия | Карти | Форум

Коментари, разкази, истории, допълнителна информация

Група Д4 - Д. Динев - нерегистриран - Приказна07.08.05
Дълбочина на пещерата
Ако някой има по-точна информация или карта на пещерата нека да бъде така добър да ги сподели. Според това, което съм виждал в пещерата, тя би трябвало да е доста по дълбока.

ip: 84.54.182.*

Група Д4 - Д. Динев - нерегистриран - Тангъръчка дупка10.07.05
За пещерата
Пещерата е с два отвеса - 2 въжета по 20 м. След първият отвес се слиза в суха зала без образувания. Тавана е обитаван от прилепи, чиято миризма се усеща още на входа на пещерата. Скалите са ронливи, при проникването има опасност от падащи камъни. Вторият отвес е наклонен. 80-90° наклон покрит с прилепно гуано води към втория етаж на пещерата, който е значително по-влажен - тясна зала с образувания.
!!! Внимание: Вторият етеж на пещерата не е проветрив. При гниенето на гуаното, което пада долу от колониите прилепи, живеещи в първата зала се отделя въглероден двуокис. Последният е по-тежък от кислорода и го измества. Поради тази причина количеството на кислорода в долната зала е намалено, затруднява се дишането, увеличава се сърцебиенето, усеща се силна умора!

ip: 84.54.182.*

Група Д4 - Д. Динев - нерегистриран - Топчика10.07.05
За пещерата
Наклонен отвес, леко S-образен с три междинни площадки. Първата площадка е непосредствено след входа на отвеса /за един човек/. Втората площадка е по-голяма. Тя по-скоро е малка ниша в скалата. Третата площадка е скален праг с ширина около 20 см на около 15 м преди дъното. По време на проникването е възможно изчакване само на втората площадка в нишата, т.к. скалите са много ронливи и при спускане постоянно се ронят и падат камъни.
Ние слязохме с едно 70 м въже с 4 прехвърляния с примки. Задължително се използват протектори. Тъй като отвесът е доста широк и има възможност за избор на слизане по различни направления да се внимава за разположението на въжето - да не трие по издадените скали от тавана на отвеса. Това може да се избегне чрез направа на повече прехвърляния.
Пещерата е много красива, но прави лошо впечатление голямото количество отпадъци, които са оставени след "експеримента". Пещерата е обявена за природна забележителност още от 1970 год. Моля отговорните органи да вземат съответните мерки!

ip: 84.54.182.*

Сайтът е в режим "Уики" и от тук нататък в него ще се напрупва информацията, която имате желание да споделите.

Време: 0.03 секунди, изпълнени 4 заявки.

Сайтът е достъпен на адрес caves.4at.info.