Caves :: Пещерите в България :: Истории и коментари

Търсене:

ВХОД | Регистрация | Начало | Карта на България с пещерните райони | Галерия | Карти | Форум

Коментари, разкази, истории, допълнителна информация

Група Д4 - Д. Динев - нерегистриран - Ледника19.10.05
Гимнастика
За да видите реално тази снимка трябва или да си счупите кръста, или да завъртите монитора си на 90 градуса по часовниковата стрелка!!!

ip: 84.54.146.*

Група Д4 - Д. Динев - Ледника12.10.05
Описание
Пещерата започва с фуниевиден, около 20 м дълбок, много внушителен вход, на дъното на който има два отвора разположени един над друг. Влиза се лесно през долния вход. Пещерата може да се раздели основно на три части.
От входа се навлиза в първата част /от 0 до –160 м/ Този участък обира по-голямата част от денивелацията на пещерата. Представлява стръмно, каскадно спускане по коритото на подземна река (лятото, когато влизахме дебита на водата беше в рамките на 2 - 3 л/сек). Преминават се редица отвеси, три от които са по-големи, но не повече от 15 м. Участъкът е удобен за преминаване на класика, но не е зле в по-големите отвеси да се пусне осигуровка, пред вид това, че водата от реката се стича по отвесите,хлъзгаво е, а и пещерата е от студените. След входа галерията се разделя на две, които по-късно отново се събират. Проникването през дясната галерия е свързано с преодоляването на най-дълбокия отвес в пещерата – 18 м. Пътят през лявата галерия е по-удобен, но пък трябва да се пълзи през тесняк. Към –160 м първият участък завършва с неголяма зала, чиито под и стени са покрити с прилепно гуано. Преминава се през тесен отвор и се навлиза във втората част на пещерата.
Втората част, от –160 до –200 м е почти равна и е различна от първата част. Основната галерия продължава през стеснение от лявата страна на коридора, а от дясно има отклонение, доста по-широко и високо, което води до най-красивата част на пещерата. Това е зала, която продължава със много стръмно възходящо отклонение. От отклонението в залата се спуска много красив вкаменен водопад, със синтрови езерца в основата. Основната галерия започва в началото с многобройни синтри, през които протича подземен поток. Когато влизах от далеч се усещаще миризмата, а малко след това и звука издаван от стотици, а може би и хиляди прилепи, които живеят в една висока зала по централната галерия. След това водата изчезва. Езерцата остават запълнени с глина и старо гуано. Бъдете внимателни! Между сухите има и непресъхнали дълбоки синтри /до 1,20 м/ пълни с вода и гнилочи. Не си личи т.к. от горе, като тапа плува старо гуано. Втората част завършва с голяма зала. Пода е покрит с големи каменни блокове. От тавана капе вода.
Третата част от –200 до –242 м започва през малък и тесен отвес, който се намира в срутището между големите скални блокове, някъде в средата на залата. (Диан Динев)

ip: 84.54.146.*

Група Д4 - Д. Динев - нерегистриран - Малката Дряновска18.09.05
Въпрос към N&V
Приложените снимки не са ли от "Голямата Дряновска"?

ip: 84.54.146.*

Сайтът е в режим "Уики" и от тук нататък в него ще се напрупва информацията, която имате желание да споделите.

Време: 0.03 секунди, изпълнени 5 заявки.

Сайтът е достъпен на адрес caves.4at.info.