Caves :: Пещерите в България :: Истории и коментари

Търсене:

ВХОД | Регистрация | Начало | Карта на България с пещерните райони | Галерия | Карти | Форум

Коментари, разкази, истории, допълнителна информация

Група Д4 - Д. Динев - нерегистриран - Снежанка06.11.05
Уточнение
Според Любка Петрова – дългогодишен екскурзовод в пещ. “Снежанка” и член на ТД “Купена”, гр. Пещера е нужна корекция на някои данни:
Обща дължина на пещерата – 368м;
Надморска височина – 860м;
Година на откриване – 03.01.1961 год. от Борис Евтимов, Генчо Коцев и Георги Златарев;
Размери на голямата зала – 48 х 36 м.
/Диан Динев, със съгласието на Любка Петрова/

ip: 84.54.144.*

Група Д4 - Д. Динев - нерегистриран - Райчова дупка23.10.05
К. Стоичков
В един от последните коментари по темата “Случка в Райчова дупка” беше изказано предположение, че сигурно вече съжаляваме, че сме публикували сторията от 12.08.2005 год. Ни най-малко! Очаквах дори доста по остри коментари и плюене по наш адрес. Бях доста възмутен след грубите изказвания на някои хора /не ги познавам/, по повод нещастния случай в “Камбанките”, така че бях подготвен. В интерес на истината останах приятно изненадан от доброто Ви отношение, с малки изключения разбира се и то на “наши хора”, но явно е било на лична основа, най вероятно някаква стара вражда, за която не съм подозирал /още не я знам/. Историята публикувах, защото е доказателство за това, как от допускане на елементарни грешки и неспазване на основни правила стават “големи работи”.
Да! Беше допусната грешка! Случи се, случвало се е и ще се случва /за съжаление/! По важно е какво се прави след това, каква е поуката.
След злополуката в “Камбанките” с нашата група проведохме допълнителни тренировки. Явно не е било достатъчно. Допусна се грешка от друг характер. Тя обаче беше единствената. Смело го заявявам и не приемам коментари от рода на “поредица от грешки”, “ЧПК изцепка”, “бият си шута от дупката”, “заебан от другарите разсеян съекипник”, “проблем в обучението”, че сме гледали на случилото се като на “интересна случка” и т.н. изявления и категоризации, които звучат достатъчно несериозно. От страни винаги изглежда по-различно.
Никой не е застрахован от допускане на грешки. Захо се отлъчи съвсем самоволно от групата, въпреки предупреждението ми. Още не мога да си обясня постъпката му. Явно го “удари тока”. Но какво от това? Вече се беше случило. Най-важното от там нататък беше да се действа примерено, обмислено и в никакъв случай да не се допусне втора грешка. Радвам се, че втора такава не беше допусната.
Доста коментари имаше по случая, но тъй като отново се отвори дума от Константин Стоичков, а тогава не отговорих мога да кажа: ЧПК не означава непременно по-слаби подготовка и възможности, инвентар и обучение. ЧПК е рожба на спелеоклуб с изчерпани възможности. Лично на мен ми е доста трудно да поддържам инвентар. Докато членувах в местния спелеоклуб и си плащах месечния членски внос ползвах каквото искам, вместо да ръся маса пари. В случая не беше правилно веднага да тръгнем да търсим Захо. Причините са доста. 6-8 часа пълзене в пещерата действат доста изморително. Предния ден, след като изнесохме през “Стенето” 105 кг багаж, вечерта влизахме в “Ямата”. Бяхме доста изморени, мокри и измръзнали. Захо беше с гумиран гащеризон, за това му се вързах като каза, че ще погледне /ще пропълзи само през тесняка по рекичката да види колко ще се мокрим/. Той знаеше, че вече трябва да излизаме. За този ден бяхме изпълнили плана, нашата цел не беше слизане до дъното на пещерата, а подробно разглеждане на горните части. Ако бяхме тръгнали да го търсим можеше и тримата да ни вадите. Със Захо се познаваме доста добре, знаем си възможностите по ориентиране и оцеляване. Времето се разваляше. Такива бяха и прогнозите. Вечерта дъжда ни удави. Нивото на водата в пещерата чувствително се беше повишило. Това можеше да ни зъдържи в пещерата и тримата. В долната част на пещерата, където беше Захо, обемите са големи и няма опасност от наводнение. В Райчова се влиза и излиза за 3,30 часа на бегом. Не е гаранция обаче , че човека няма да се е заврял някъде. Така и стана в случая. Сутринта при първото влизане в пещерата, Захо не беше намерен, точно по подобни причини. Каква е гаранцията, че ако го бяхме търсили веднага щеше да го намерим? Следователно нямаше такъв вариант, защото застрашаваше другите, съответно всички. Трябваше да се действа на сигурно.
Акцията беше проведена както трябва. За нещастие ми се случва два пъти да участвам в подобни мероприятия – веднъж на непознат, сега на познат. Голямо натоварване - и физически, и емоционално.
Късмет на всички! Не се отделяйте от групата!
Диан Динев

ip: 84.54.144.*

Група Д4 - Д. Динев - нерегистриран - Еленина дупка27.09.05
Към бай Лазо!
В събота /01.10.2005 год./около 10.00 ч. ще съм на "Еленина дупка". Ако искаш, заповядай! Ще ти покажа нещо.
И не си позволявай да категоризираш хора, които не познаваш!

ip: 84.54.144.*

Сайтът е в режим "Уики" и от тук нататък в него ще се напрупва информацията, която имате желание да споделите.

Време: 0.03 секунди, изпълнени 5 заявки.

Сайтът е достъпен на адрес caves.4at.info.