Caves :: Пещерите в България :: Истории и коментари

Търсене:

ВХОД | Регистрация | Начало | Карта на България с пещерните райони | Галерия | Карти | Форум

Коментари, разкази, истории, допълнителна информация

alexis_uris - нерегистриран - Орлова чука18.08.08
Пещерата
Посетих пещерата на 16.08. Уникална е и то не толкова с образуванията си, а с липсата на такива. Тази пещера показва на всеки, който я посети, как всъщност се създават пещерите, колко е бавен процеса и колко е важно ние да не го възпрепятстваме като рушим образуванията. Тя е най-младата в България - "едва" на 2 милиона години. Така че представете си още колко време ще й трябва за да стане като останалите пещери.
Пещерата е уникална и с други факти. Тя е най-равната от всички в България (като казвам "всички" имам предвид всички благоустрооени). Няма изкачвания и слизания, изобщо никаква денивелация, а "подът" е покрит с пръст и гуано. Освен това е и единствената, в която аз видях прилепче, и то летящо, като имате предвид, че от май месец до сега съм посетил 6 благоустроени пещери в България. И още нещо - пещерата е и най-"топлата" от всички в България - 14 градуса Целзий е температурата през лятото.
Изобщо ако можете да посетите само две пещери, то трябва да видите Орлова Чука и някоя друга (препоръчвам Леденика). Те са "преди" и "след" на пещерите. Така ще ви стане ясно най-напред колко трудно и бавно се образуват пещерите и колко уникална е Орлова чука.
За входа - цената е 6 лв., като няма намаления и облекчения (може би защото тя се посещава от много малко хора, доста е "забутана" така да се каже).
Екскурзоводът е много добър, но не прекалявайте със снимките - прави лошо впечатление. А и все пак важно е личното впечатление - който се интересува как изглежда пещерата нека да отиде и да я види, защото от снимките не се придобива почти никаква представа (казаното важи за всички пещери и е от опит).

ip: 83.228.2.*

alexis_uris - нерегистриран - Съева дупка07.07.08
Недоволство
Съжалявам, че аз ще трябва да разваля добрия тон на публикуваните мнения, но трябва да споделя това, което ми се случи при посещението ми в пещерата. На 29.06.2008 г. отидохме при пещерата с приятелката ми към 17,00ч. Изпуснахме влизащата група и трябваше да чакаме за последната група за деня. Тогава човекът на касата ни предложи да ни пусне в пещерата, като ни увери, че бързо ще настигнем групата, която влязла преди 3 мин.! Но уви - не беше така. "Настигнахме" групата чак когато се връщаше, а водачът започна да гаси лампите, за да накара нас и едно семейство с три деца да излезем по-бързо. Бяхме дълбоко възмутени. Почти нищо не видяхме от пещерата, нищо не чухме за нея, а приятелката ми, която снимаше, беше толкова изморена от "маратона" в пещерата, че краката й трепереха и дишаше тежко като излезе. Поискахме си парите и ни ги върнаха за наше учудване. Но така и трябваше. Маршрутът в пещерата се изминавал за 40 мин., а ние бяхме вътре само 15 мин.!
С това ще завърша! Коментара оставям на вас!

ip: 83.228.2.*

Владо - нерегистриран - Шили камик01.11.06
Пещери на шили камик
За коя пещера става въпрос, че е 23 метра? Тази която е от предната част на скалата(от към селото) или за царева църква - тази която е зад върха?

ip: 83.228.2.*

Сайтът е в режим "Уики" и от тук нататък в него ще се напрупва информацията, която имате желание да споделите.

Време: 0.03 секунди, изпълнени 4 заявки.

Сайтът е достъпен на адрес caves.4at.info.