Caves :: Пещерите в България :: Истории и коментари

Търсене:

ВХОД | Регистрация | Начало | Карта на България с пещерните райони | Галерия | Карти | Форум

Коментари, разкази, истории, допълнителна информация

Мария Златкова - нерегистриран - Мижишница06.02.07
За новите части
За моя радост, след като пуснах в сайта описанието, с переспективите за продължение в "Мижишница 1" в разбиването на тесняка на дъното се включиха още пещерняци - Яни, Христо и др. Благодарение на тяхната помощ и с помощта на съвременните технически средства тесняка беше разширен и преминат от сборен отбор - Стоян Петков, Яни Макулев и Христо. Сега дължината й вече надхвърли 1км., а дълбочината --200м. Данните за новите части ще се уточнят, след като им се направи карта. А напред..........пак следва поредния тесняк за разбиване!

ip: 83.228.113.*

Мария Златкова - нерегистриран - Мача дупка08.10.06
Нова пропаст до Мача дупка
Наскоро, при обиколка на района на Барките открихме нова пропаст на 150м.ЮЗ от "Мача дупка". Понеже също е в местността Мача поляна, то я кръстихме "Мача дупка №2". Това е малка и сравнително тясна пропаст, с денивелация:-17м., дължина:10м., картирал: М.Златкова.

ip: 83.228.113.*

Мария Златкова - нерегистриран - Мижишница22.08.06
Оше една нова пропаст
Наскоро открихме и картирахме още една пропаст във валога Мижишница със Ст.Петков. Тя се намира надолу във валога под Мижишница №2 на около 300м.и по пореден номер е "Мижишница №4". Дълбочина: -41м. Дължина: 15м.

ip: 83.228.113.*

Мария Златкова - нерегистриран - Мижишница22.05.06
Нови дупки във валога "Мижишница"
Наскоро намерихме две нови дупки във валога Мижишница с пещерняците Ст.Петков, Цв.Остромски и Т.Медарова. Намират се недалеч от вече отворената пещера "Мижишница". Първата от новите дупки е в дъното на стръмен и скалист въртоп, с денивелация -7м. и дълж.12м. за сега. Втората е на склона над първата на около 100м. - пропаст, с денивелация -20м. Тъй като в района до сега няма други открити дупки, то това ще бъдат "Мижишница" №2 и №3. Картира ги Ст.Петков. За сега работим по разчистване на тесняк в дъното на първата пещера!

ip: 83.228.113.*

Мария Златкова - Чичовци15.09.05
за пещерата и нейното откриване
Отново ще потвърдя написаното и преди от мен: пещерата еоткрита чрез разкопаване на входа от П.Патев и др.пещерняци от СПК"Академик", но аз не зная кои са били при откриването. Ние с Т.Медарова не сме били и също така не сме участвали в разкопаването и. Първата карта на пещерата прави Петко Съйнов още тогава след отварянето и през 1980г. След това през 87г., при откриването на п."Бабите" ние с Т.Медарова набързо картирахме двете пещери за да се ориентираме как те се развиват една спрямо друга и накъде да се насочи копането по-нататък. Тези карти са така да се каже работни и аз не съм ги предавала в БФПД, където би трябвало да са картите на П.Съйнов и Ал.Стрезов. Сега, когато го има вече този сайт аз предоставям личния си архив на следващите пещерняци и специалисти да го ползуват, защото той за това е направен. Така мисля аз и много съжарявам, че повечето пещерняци не са на моето мнение по въпроса!

ip: 83.228.113.*

Мария Златкова - Пропаст Ямата08.08.05
Местоположение на "Ямата"
Пропастта се намира до мах.Пропаст на с.Лакатник. Виж скица на района, приложена при "Темната дупка", г.Лакатник.

ip: 83.228.113.*

Мария Златкова - Изворната дупка08.08.05
Местоположение на "Изворната дупка"
Пещерата се намира при мах.Долни Желен на с.Церово,общ.Своге. Тя заедно с пещера "Маяница" са два извора на една и съща подземна река. Виж описанието и картата на "Маяница".

ip: 83.228.113.*

Мария Златкова - Живата вода26.06.05
поправка
Не съм картирала пещерата през 65г.-тогава съм била на 6 годинки. Прекартирала съм през 89г. Сгрешено е името на Ина: тя е Екатерина Нанева и също участва в прекартирането, а е записана Ц.Нанева.

ip: 83.228.113.*

Мария Златкова - Мижишница24.06.05
Описание на пещерата
Описание на пещера”Мижишница”,гр.Враца, Леденишки район
Мария Златкова,1989г.

През тесния, разкопан от нас вход, в дъното на въртопа, срещу чешмата в мест.Мижишница се попада в блокаж. През него се слиза -10м. в малка заличка, с поточе.Дебитът му постепенно се увеличава надолу от няколко десни притока. Първите 130м. напред са тесни, с остри, режешти ребра и са трудни за проникване. После се излезе на водослива с голям десен приток и пещерата надолу става висока и достотъчно широка за да се върви прав. Галерията слиза на малки прагове, като на места меандрира.
След около 400м. се излиза на площадка с отвес -7м., който се слиза удобно с една стълба. Под него е единствената зала в пещерата. В дъното и реката влиза в много тясна галерия, която скоро става непроходима. В залата напред и нагоре +3м. се вижда горен етаж. По него се излиза отново на реката зад стеснението. Там се появява нов десен приток, но по него не може да се проникне. Надолу галерията става все по-висока, но все по-тясна. Може да се мине още 40м. напред до мястото, където сме се опитвали да разбием синтровите натеци, препречващи галерията. Там за сега е дъното на пещерата на кота -90м.
Проникването в пещера “Мижишница” може да се направи за около 3ч. След като се разбие тесняка, до който сме спряли, пещерата може да продължи още километри напред. Водите и излизат на извора при с.Бистрец.

ip: 83.228.113.*

Мария Златкова - Беляр23.06.05
Описание на пещерата
Описание на пещера “Беляр”,с.Г.Озирово,обл.Монтана
Мария Златкова, СПК”Академик”,1986г.

От входа, с размери 0,5х0,5м. започва отвес -13м. Удобно е да се слезе със стълба. Надолу отвесно се слиза през блокаж още -8м. Излиза се в горния край на наклонена зала в блокаж. Надолу, през блокажа, завъртайки се два пъти по часовата стрелка се излиза в голяма зала, с малко поточе в дъното. Проникването продължава все през блокажи, в огромна галерия, следвайки пътя на реката, като от време на време се слиза и се върви по нея. След 250м. дължина се достига голяма зала, с красиви образувания. В долния и край, след две прагчета изведнъж се влиза в тесен меандър, който завършва със стеснение. До тук са 300м. дължина и -208м.денивелация. Това е предишното дъно на пещерата.
През 1984г.започнахме системна работа в “Беляр”. Първо разбихме този и следващия го тесняци и след праг от -3м. излязохме в зала със сифон в дъното. Разчистването и отводняването му продължи доста дълго и едва в края на годината успяхме да го минем. Надолу пещерата продължи с огромните си размери и блокажи. В т.нар. зала “Монголия” се появиха първите по-големи притоци от дясно. По тях проникнахме около 400м. нагоре, но не сме ги картирали. Надолу след залата галерията се спуска стръмно, на прагове и се достига широка, но ниска фурна, с валуни и пясък по дъното, през които тече реката. Лягаме във водата и пълзим по нея около 600м. по нейните меандри и достигаме зала “Венеция”. Там реката влиза в широк сифон на кота -282м.от входа. В началото на залата има сухо разклонение, което ту се изкачва, ту слиза и завършва с тесняк в глина. Дълго е около 200м. Предполагаме, че то отива някъде зад сифона, но трябва да се копае.
На връщане пълзейки по фурната, вече на 50м. преди тя да свърши видяхме голям десен приток. Тръгвайки по него нагоре излизаме почти до повърхността под блокажа на въртопа наречен “Варницата”. Това разклонение е с дължина 600м. и всъщност е една пещера, много подобна на “Беляр”- с големи размери и красиви образувания. Тя се изкачва по-стръмно от “Беляр”. От тук за сега изход няма и ние се връщаме обратно за да излезем през сифона на “Беляр”.
Изследването на п.”Беляр” не е завършено. Може да се работи на дъното, както и по двата притока в зала “Монголия”. До изворите има още много километри подземни галерии, като тази пещера ще обере водите от всички въртопи от дясно, което видяхме от проникването ни до сегашното дъно. Пещерата не е трудна технически, но има доста пълзене. Проникването може да се направи за 7-8ч.от малка група пещерняци

ip: 83.228.113.*

Мария Златкова - Барки 1422.06.05
Описание на пещерата
Описание на пещера”БАРКИТЕ №14”,с.Г.Озирово,обл.Монтана
Мария Златкова – СПК”Академик”,София,1986г.

От входа, с размери 0,7х0,5м се слиза -2м и се попада в блокаж. Появява се малка рекичка, която постепенно ще увеличава дебита си надолу, от съседните въртопи. След него започва силно наклонена широка галерия, с дължина 200м.до дълбочина -65м. Там е първото стеснение в пещерата, разбито от нас. От него директно се излиза на І отвес -9м.Надолу следва силно наклонен, обливан от водата тесняк, наречен “Боклуджийската кофа”. Продължава се по тясна диаклаза, с малки прагчета. След малка заличка е втория тесняк, разбит от нас. Следват три прага(най-големия -5м.) и след 50м. се стига до ІІ отвес -7м. Този отвес е добре да не се слиза, защото пътя по водата е много тесен. Преди него право нагоре се вижда горно ниво на +5м. Изкачването става на камина. Добре е да се постави въже за придържане. Горният етаж е широк и удобен за почивка. Стига се до голямия разклон, с голям приток от дясно. Това е разклонението с новите части, отрити от нас 86г. Още 50м. надолу и се достига ІІІ отвес -5,5м (Балкончето). В ляво преди него има паралелна цепка, по която може да се слезе на камина.
След 100м.диаклазна галерия се достигат три последователни отвеса -6м.,-7м.,-5м. Проникването продължава по тясна висока диаклаза още 350м. и се стига до третия тесняк, разбит от нас, наречен “Ибрика”. Нататък по сравнително удобна хоризонтална галерия след 130м. се достига до VІІ отвес -7м. (Дълбокото езеро). Следват две прагчета (-5м.) и по тясни, трудни за проникване меандри след 200м. се излиза на VІІІ отвес -13м., разделен по средата с площадка. Следва стръмна камина и след 10м. се излиза над ІХ отвес -7м. Веднага след стеснение е Х отвес -15м. От него надолу по тесен меандър се излиза на ХІ отвес -11м. Само след 15м. под него започва ХІІ отвес -17м.,разделен на две от площадка. Скоро под него се вижда следващ отвес ХІІІ -8м., но той може да се заобиколи от ляво по тясна фурна и да се слезе на камина . По широка галерия след 20м. се слиза в заличката пред сифона на дъното. Реката се губи в друг сифон от дясно, а този е стоящо езеро.
П.П. Отвесите е най-удобно да се екипират на стълби, като се забият нови клинове тип Спит, защото старите вече са негодни, поради което не съм ги посочила в описанието. На посочените прагове е добре да се пусне въже за придържане. Пещерата е сравнително трудна и човек се уморява на излизане. Добре подготвена група от трима души може да направи проникването за около 15ч.

ip: 83.228.113.*

Мария Златкова - Големия Чучулян15.06.05
поправка
Моля, корегирайте дължината и денивелацията на пещерата по изпратената от мене карта.

ip: 83.228.113.*

Мария Златкова - Белият камък10.06.05
допълнение
Хинко, моля те да допълниш данните за пещ."Белия камък" по изпратената карта с описание.

ip: 83.228.113.*

Мария Златкова - Калната иманярска дупка10.06.05
корекция
След като проверих пещерите за този район се оказа, че Калната и Лисичата под в.Калето са една и съща пещера.

ip: 83.228.113.*

Мария Златкова - Стрешерска яма10.06.05
корекция
Здравей Хинко, моля те да поправиш картировачите и годината за Стрешерска яма.Гл.картировач:Пиер.......,Картировач:Иван Пандурски,1986г.Аз не съм участвала в тази картировка.

ip: 83.228.113.*

>> Следваща страница коментари и разкази >>

Сайтът е в режим "Уики" и от тук нататък в него ще се напрупва информацията, която имате желание да споделите.

Време: 0.03 секунди, изпълнени 5 заявки.

Сайтът е достъпен на адрес caves.4at.info.