Caves :: Пещерите в България :: Истории и коментари

Търсене:

ВХОД | Регистрация | Начало | Карта на България с пещерните райони | Галерия | Карти | Форум

Коментари, разкази, истории, допълнителна информация

dzver - Дървената пещера12.02.06
Еми ще му направим...
Мда, крайно време е вече да направя модератори.

ip: 83.148.67.*

dzver - Ледника23.10.05
Според мен, при положение, че място на сървъра има, лошо няма да се качват всякакви снимки.

ip: 83.148.67.*

dzver - Големия казан 229.08.05
Въпрос към познаващите Пирин
Това коя от двете пещери в казана е? :) Заснел съм 2, обаче втората не се вижда на снимката, апаратът ми има само 4х зуум.

ip: 83.148.67.*

dzver - Дедова дупка19.08.05
Много съм щастлив, че направихме този сайт! Оплакнах си очите да гледам красоти, особено последните дни! Благодаря ви, че си споделяте снимките с всички и можем да се радваме и тези, които иначе няма как да ги достигнем :)

ip: 83.148.67.*

dzver - Темната дупка12.08.05
публикуваната снимка на гола жена
Здравейте,

Не знам коя беше тази жена, снимана гола в Темна, но моля ви - проявявайте уважение един към друг. Която и да е била, тази дама е оказала доверие на снимащия, че снимките няма да лъснат пред целия свят. Също така го считам като неуважение към хората, осигуряващи съществуването на сайта, не че ми е неприятно да гледам хубави дами по цици и в разкрач.

Ако отново лъсне подобна снимка - независимо свързана или не с пещерното дело, ще намеря начин да забраня на този потребител да вижда сайта или, ако това не е възможно, ще въведа премодерация на снимките.

PS. Пълна анонимност в интернет не съществува, още повече като се има предвид, че тук пишат и четат 5-10 души. Ако исках можех да ви кажа по име кой го е качил, но реших, че в този случай е по-добре да не разбирам.

С надежда, че ме разбирате,
Веселин

ip: 83.148.67.*

dzver - Дяволското гърло30.07.05
Хинко ще ти разкаже
Той е присъствал... До колкото съм запомнил, те са били леководолази, но не пещерняци. Имали са някакви допотопни бутилки и въздух за броени минути ;(

ip: 83.148.67.*

Владо Йончев - нерегистриран - Хелинга16.07.05
Доколкото знам объркването с тази пещера датира от книгата Пътешествие под земята на Вл.Попов. Там (доколкото помня, защото не открих книгата вкъщи) той разказва за 2 пещери с име Тюленовата в близост една до друга. Едната без съмнение е известната в с.Тюленово. Другата била по-дълга от нея, най-дългата, която е образувана от морски води. Такава обаче има чак на 10 километра Южно от Тюленово. Предполагам,че става дума за нея. Незнам какво значи думата ‘хелинг’, възможно е това да е пещерата Хелинга, макар, че според мен описваната е по-дълга.

Описваната пещера се намира на брега между Русалка и нос Калиакра. По средата на пътя Българево-Св. Никола, непосредствено след крещящожълт мост се завива надясно към морето. По хубав коларски път се пътува дълго, може би към 5 км. Пътят минава покрай къща със странен самоделен паметник. След това върви покрай оградата на ловно стопанство за муфлони. Колата се оставя на ръба на платото. През дупка в мрежата се влиза в стопанството (което е забранено). Продължава се по ръба на платото на север (200 м), докато се стигне Николашкото дере. По него се слиза на брега. Следва трудно придвижване на север по брега по нестабилни камъни, понякога се налага джапане. Най-крайната точка, която може да се достигне пеша, не е далеч от пещерата, може би на около 150 метра, които трябва да се изминат с плуване. Но всъщност човек се изкушава още по-рано да влезе в морето и така плуването става значително.
Входът на пещерата е зад тъп нос. Висок е около 6-7 метра и е доста широк. Още на него се усеща лоша миризма. Прибоят вкарва всякаква мърша в пещерата и тя смърди гадно. Малко след входа пещерата се разклонява. Надясно тръгва полутъмна галерия. За нея е нужно да се носи осветление. Водата е плитка, има много и остри подводни камъни. Излиза се на пясък с много миди. В тази галерия има огромен брой прилепи. При влизането на човек се подплашват и се блъскат в него.
От входа на пещерата направо има друга галерия. В нея камъните са още по-наплитко и по-неприятни. В края й се излиза на суша. Оттам има друг вход, който струва ми се не се вижда от морето. След него има стръмно изкачване по нестабилни камъни.
Прибирането отново става с плуване, възможни са неприятни течения. Като се има предвид, че трябва да се носи и челник, т.е. да не се топи главата, достигането на пещерата (и прибирането) не е лесно. Опити да се слезе от платото до нея директно обаче категорично не трябва да се правят.

ip: 83.148.67.*

Владо Йончев - нерегистриран - Кристална16.07.05
Непосредтствено до Големия Ледник е Кристалната пещера. Тя е съвсем малка. На 2-3 метра от входа има праг. Вляво от него е единствената зала на пещерата, висока около метър и дълга около 9-10 метра. Изобилства с красиви кристали, подобни на тези,които се срещат на брега в Тюленово.

ip: 83.148.67.*

Владо Йончев - нерегистриран - Лабиринта16.07.05
Големият ледник
Човекът, койтоме води наричаше тази пещера "Големият ледник", но в сайта няма пещера с такова име. Предполагам, че става дума за Лабиринта (бел. dzv. това е и мнението на Хинко).

Малко след Каранкът маара има 2 невероятни феновмена – по-близо е Малкия Ледник, след него на юг е Големият Ледник. Само при няколко крачки слизане и изкачване температурата в тях (особено в големия) се променя с над 10 градуса.

Над казана на пещерата са надвиснали огромни скали. Светлината влиза през малки процепи, които напомнят окната на Карлуково. От същинския вход на пещерата започва серия тесняци, които излизат на значително разстояние на юг

ip: 83.148.67.*

dzver - Голямата Митровска12.07.05
Извинявам се, не критикувам нищо, нямам и бледа идея кой участва в "комисията" и каква дейност развива, само видях съобщение за локалната база "Pesteri".

Просто виждам желанието, с което сте правили всичките карти и описания и сега - участвате тук. Енергията ви е достатъчна за да съществува доста пълна информационна база.

Според мен когато информацията е публична и достъпна, това създава "синергия" - програмните и информационни грешки се виждат и отстраняват бързо, а всеки си казва каквото има да каже.

Това с "локална база" е АБСОЛЮТНО невъзможно да се постигне, дори зад нея да стои цялото официално пещерно движение. Друг момент - този сайт имаше "първа" версия за не повече от 2 дни, а отстраняването на грешки и доработките отне седмици (и Хинко продължава да измисля нови неща, дето трябва да се оправят, макар и за щастие - по-рядко).

Ако системата имаше 1 потребител, особено по-слаб с компютрите, този процес никога не би завършил.

ip: 83.148.67.*

dzver - Малката пепелянка14.06.05
http://caves.4at.info/index.php?compage=4&all=1

Бай Петко, нищо не е трито, 2-та ти коментара си седят, както можеш да видиш от този адрес?!

ip: 83.148.67.*

dzver - Духлата09.06.05
Въпрос към М.Златкова и всички стари пещерняци
Има ли някаква конкретна причина да си изписвате имената със съкращения? В печатните медии и карти и подобни сигурно се е пестяло място. Интернетът обаче е неограничен!

btw, мога относително лесно където има "автор" да подменя М.Златкова с Мария Златкова, Ал.Янев с Александър Янев и т.н. и т.н. и т.н.

ip: 83.148.67.*

dzver - Съева дупка25.05.05
Залите са чудно красиви, но много трудни за снимане поради мащабите си.

ip: 83.148.67.*

dzver - Съева дупка25.05.05
Няколко нови снимки са добавени с разрешението на София. Очаквайте скоро още снимки!

ip: 83.148.67.*

dzver - Съева дупка24.05.05
Съвсем близо е до Ябланица и е много красиво място. Впечатляваща е поне колкото Леденика!

ip: 83.148.67.*

>> Следваща страница коментари и разкази >>

Сайтът е в режим "Уики" и от тук нататък в него ще се напрупва информацията, която имате желание да споделите.

Време: 0.03 секунди, изпълнени 4 заявки.

Сайтът е достъпен на адрес caves.4at.info.