Caves :: Пещерите в България :: Истории и коментари

Търсене:

ВХОД | Регистрация | Начало | Карта на България с пещерните райони | Галерия | Карти | Форум

Коментари, разкази, истории, допълнителна информация

Хинко - нерегистриран - Ластовица28.10.05
Отвес в Ластовица?!
Къде, бе, Наско? След якото "ръчкане на "Планинец" 1967г и "Академик" ровихме през 1968г много яко, "прислушахме" всички ями преди тесняка (той вече не е проблем и за Големия Гога), дори пускахме да се завира едно 2 годишно дете в една отврат хоризонтална цепка, за да търсим някакво продължение, но уви! Аз лично бях миналата година по Великден там, но не видях скорошни следи от копане!
Ако търсиш народ за хамалие, дай идея кога?! Нямам претенции за първооткривателство!

ip: 82.103.77.*

Хинко - нерегистриран - Духлата27.10.05
За старите...
Споко, Фикус, не се засилвай! Стари не останаха, само старци, на които не им е до никакъв вид "дупки" - нито полови, нито земни! Спомени от тях не чакай, освен ако не поемеш грижата да им записваш "мемоарите" - те няма да седнат да го направят. Аз се моля трета година на няколко човека да възстановим експедициите от архива на "Академик" и до момента само Мара ми помогна - останалите...
А младите спомените не ги интересуват - дай им пиене и "друсане" и не споменавай за красота. Разбира се, за щастие има и изключения от правилото, има и свястни момчета и точно тяхните работи и снимки ще видиш в сайта.

ip: 82.103.77.*

Хинко - нерегистриран - Ледника23.10.05
За каските и муцуните
Момчета, най-лесния и тъп начин за спиране и на тази излишна дискусия е да се трият всички кадри от дупки, на които има човек! Но от това ще загубим всички!
По каноните на фотографията и в името на красотата В СНИМКА ОТ ПЕЩЕРА ЧОВЕК СЕ ПОСТАВЯ САМО ЗА МАЩАБИРАНЕ НА ДАДЕНО ОБРАЗУВАНИЕ, за да се покаже неговия размер, а не за "Вижте ма!". Винаги, когато е възможно, се избягва да се снима лицето, защото той не е част от декора на дупката, а се показва или в профил или как държи допълнителното осветление за по-ефектен кадър.
Така че, моля Д4 и всички останали, които качвате снимки, така както няма да се изтъпанчите голи на "кадрото", така и покрийте голямия и малкия си мозък с парче пластмаса, че да "не дърпаме магарето за опашката" и да не го предизвикваме да стане зорлем белята!
Моля ви! А ако последвате и съвета ми, снимките ви ще бъдат още по-хубави! Успех!

ip: 82.103.77.*

Хинко - нерегистриран - Ледника22.10.05
Безопасност в дупките
Благодарности за предложението, но...
Като начало, самостоятелно ходене по дупки не може да има, следователно и правила за такива прояви са невъзможни! Курса е просто задължителен за начинаещите и е само в тяхна полза. А след това...
"Ако се опиташ да промениш един човек над 18 години, в 1 от 100 от случаите може да успееш, ако междувременно не полудееш!" (Лий Якока, президент на "Крайслер).
Всеки опит да се посъветва някого за каквото и да е се посреща с жесток отпор - "Кой си ти, че да ми кажеш?! Ние "фабрично", по рождение знаем всичко!". Че дори и пещерняци с по-голям опит реагират болезнено - "Сега е времето на нашето поколение!", ми каза един пещерняк с по-голямичък опит. Съгласен, поколението е ваше, но и то е временно, а пещерите са вечни!
Правила за безопасност в пещерите има поместени на много места, това е и една от първите лекции в курса, но е модерно да не се спазват - нали има свобода, превърната в слободия. А "връхчето на сладоледа" в почти всички курсове, които съм виждал през последните години, е модата е да се закачва "друсан" на системата или да си "помага" в дупката с бутилка - повсеместно явление и от момчета, и от момичета. В същото време инструкторите си траят, за да не загубят курса!
Но и всяко нещо е с времето си, ако междувременно не си си счупил главата или не си вкарал някой в затвора. Аз също преди 40 години съм тичал с маце на раменете и петромакс в ръка по Чатала, докато сега предпочитам да минавам през "асансьора". Да съветвам някой да не го прави - не е честно от моя страна. Но щом съм жив и дори никога не съм чупил нищо - значи все пак съм мислил предварително, а не "следварително". Това е единствения ми съвет - ако го спазвате, ще живеете по-дълго!!!

ip: 82.103.77.*

Хинко - нерегистриран - Ледника20.10.05
За гимнастиката
Да беше проблема в каските - с мед да ги храним! По-страшни са други проблеми. Не искам да кажа, че така ги учат в клубовете, но не ги и спират да го правят - многократно съм виждал "друсани" курсисти на "система" или "опияняващи се" по време на проникване!
Оставям да тежи на съвестта на инструктора, който обучава такива лица - той да им носи греха!
А относно снимките - така и така все по-малко хора ходят, нека не им отнемаме удоволствието да се гордеят с направени добри кадри на образувания или входове на дупки - иначе няма да ги има и тях за архива. А всичко друго, несвързано с пещерите, се трие незабавно!

ip: 82.103.77.*

Хинко - нерегистриран - Райчова дупка19.10.05
Н О В И Н А!
Вчера (18/Х/2005) Орлин е събщил по сателитния телефон, че Коце и Тошко са стигнали старото дъно на -2,080м във "Вороня-Крубер"! След това са само тежки сифони за професионалисти!
Светльо е също на път и е вече в лагер -1,400м.
Честито на момчетата!!!

ip: 82.103.77.*

Хинко - нерегистриран - Темната дупка19.10.05
Към Яни - за Жеково
Съгласен съм с Яни - през извънредно сухата 1960г с още двама откачени като мен (и сега като вас) "чепекари" с дюшеци преминахме в дясно (зад плочата на Сашо Денков) по издатините на 50см под водата, подобни на тези на Чатала и влязохме на 5-6м в Скритото езеро - тогава беше станал на полусифон с 15-20см въздух. Но въпроса е, че няма движение на този въздух - няма "откъде и накъде" - има само вода!!! По същата логика за движение на въздух може да се говори и за в двата кладенеца (-18м) на езерото, в които влизаха Таню Мичев и Владо Бешков (не помня годината) и където сега са тия греди.
Отделен е въпроса, че имам доказателства за преминаване на човек от Водопада през Скритото към Жеково езеро през 1940 година (по спомени на баща ми и майка ми и с които Хера бе напълно съгласен).
Така че, действайте! Има още много неизвестни части! Ще ви сваля шапка, ако откриете една ниска галерия с много цевични сталактити, в която ни водиха "кубанците" тогава и която се открива само при много ниски води, но не мога да си спомня откъде се влизаше?!

ip: 82.103.77.*

Хинко - нерегистриран - Темната дупка17.10.05
Въздушно течение в Жеково?!
Приятели, бих помолил всички, които поместват тук някаква информация, предварително да помислят, преди да напишат каквото и да е, за да не се налага изтриване на глупости, като "въздушно течение" в плътно затворения обем на въздуха над Жеково езеро! До езерото се достига по една единствена суха, а водата от "Водопада" влиза и се оттича по две подводни галерии!!!

ip: 82.103.77.*

Хинко - нерегистриран - Темната дупка17.10.05
Новата карта на Темната
Момчета, че се работи по новата карта знаем от 1991г. Кога ще покажете на несведущите къде са разположени тези 3км нови части?

ip: 82.103.77.*

Хинко - нерегистриран - Ледника16.10.05
За Морския
До преди година-две каски и свястни ботуши се продаваха в магазина на Материално-техническо снабдяване до ъгъла на "Екзарх Йосиф" и "Бачо Киро" при цифра 10-12лв.

ip: 82.103.77.*

Хинко - нерегистриран - Ръжишката пещера08.10.05
Изкопите в Ръжишка
Отговора е много ясен в описанието на пещерата - археологически разкопки! Другия вид копане в дупка е иманярство, но не съм чувал при тях за "бригадирско движение"!

ip: 82.103.77.*

Хинко - нерегистриран - Ръжишката пещера06.10.05
Нови части в Режишката
От 1948г от времето на пещерната бригада "Тодор Павлов" до наши дни хиляди са копали там! В дясно на залата възможности изобщо липсват. Само горе в ляво е блокажа, за който вече е известно категорично, че е много голям и не може да бъде разкопан (контактна зона с много натрошена скала и глина между огромни монолитни блокове). Максималното проникване между тях беше с едно 5 метра желязо ф20, което през 1976 година "набихме" навътре и остана там. Всички опити да се разкопае под тавана бяха безуспешни - навсякъде се опира на скала. Но... опитайте!!! Може пък...

ip: 82.103.77.*

Хинко - нерегистриран - Ръжишката пещера05.10.05
Кристали
Това е само един спомен за арагонитови кристали в Режишката и е извадка от книжката на Хера "Лакатник" (стр.48-49, Малка туристическа библиотека, №7 от 1969 година). Подобни кристали се откриха наскоро в новите части на Темната, но къде - не се казва, много ясно защо. Ако някой от открилите ги и снимали (галерия снимки №5 в страницата на Темната дупка) Ви каже къде са...?!

ip: 82.103.77.*

Хинко - нерегистриран - Понора02.10.05
Въже в Понора?!
Въже в Понора е необходимо само ако някой реши това да е последната дупка в живота му. Предполагам, че си стигнал до "скока", от който един сърбин 1965 година искаше да влезе в парашутната си лодка и "премина" през нея!!! :-)
Лодката се прекарва с "прибутване" на балоните под стените на каньона, които надолу се разширяват, или изправена на едната страна при повече вода. Акробатиката не винаги е успешна - справка Пройно Сомов или Александър Стрезов!

ip: 82.103.77.*

Хинко - нерегистриран - Новата дупка26.09.05
Описание - М.Златкова
Щом дупката е с номер от БФСп, значи документацията е надлежно предадена в Гладната картотека. А за описанието и т.н. - отнесете се към завеждащия картотеката Здравко Илиев (и той надали знае къде са "затрити").
Извън тъжната шега, моля Мария Златкова да "порови" в нейните архиви и ако не го открие, да се опита да си го припомни и изпрати тук. Иначе няма откъде другаде по "известни причини"...

ip: 82.103.77.*

>> Следваща страница коментари и разкази >>

Сайтът е в режим "Уики" и от тук нататък в него ще се напрупва информацията, която имате желание да споделите.

Време: 0.03 секунди, изпълнени 5 заявки.

Сайтът е достъпен на адрес caves.4at.info.