Caves :: Пещерите в България :: Истории и коментари

Търсене:

ВХОД | Регистрация | Начало | Карта на България с пещерните райони | Галерия | Карти | Форум

Коментари, разкази, истории, допълнителна информация

Туристунгер - нерегистриран - Магура19.02.15
Анонимка, постът Ви е малко рязък и се съмнявам да се приеме като образец за ерудиция и познаване на Магурата от читателите.
Пишете: "защото има групи, които предпочитат да влизат сами и никоя сила на тоя свят не може да ги задължи да плащат, за да им се разказва.". На тоя свят има 4087 благоустроени пещери (в България са 9) - ще обясните ли как в 4086 от тях ЗАДЪЛЖИТЕЛНО се влиза с екскурзовод, а само в Рабишката пещера нямало световна сила, която да задължи туристите?
Представяте за нещо нормално типично местна идиотска система за пакетно заплащане (уникална в света, както посочих). Екскурзоводът не е допълнителна опция за посетителите - той е задължителен! Включително и за да няма драскане и чупене в пещерата.
Друг е въпросът, че от т.нар. екскурзовод може да се чуят всевъзможни глупости - най-модерна е, че в Галерията с рисунките е изобразена и летяща чиния. Общо-взето в цялата му беседа верните неща са не повече от 15%. Хората не са виновни - другаде е вината.
Когато става дума за обект, който ужким се напъва за ЮНЕСКО, не е излишно да си говорим по-сериозно. А не "Самоназназначете се за персонал" и други шедьоври.:)

ip: 77.70.91.*

Туристунгер - нерегистриран - Малък Грънчаревец09.10.10
Бъркам ги Грънчаревците, но дали точно в Малък Грънчаревец нямаше леш и не хвърляха добитък, Sqnkata? Мисля, че е този (68 м и 9 м денивелация) - при картировка газихме почти до кръста в конус от ароматни органогенни седименти с рога:)

ip: 77.70.91.*

Туристунгер - нерегистриран - Магура23.05.10
Човекът точно това имаше предвид, Емо - да плати ако трябва по-висока цена за билет, а не цигании за туй толкоз, за онуй толкоз.
Напълно прав е, че е нелепо непознати хора да събират стотинки за 5 кинта екскурзовод. Екскурзоводът е абсолютно задължителен за влизане в такава пещера, а не допълнителна опция по желание на посетителите.

ip: 77.70.91.*

Туристунгер - нерегистриран - Человешката12.04.10
Вярно това трябва да е Павелската Челевешница, но защо е писана при с. Орехово? EmptyPlaces, щом обичате спелеологията, запишете се някъде в пещерен клуб с приятелите. Пропастта има карта от 60-те, намираща се в Българската федерация по спелеология.

ip: 77.70.91.*

Туристунгер - нерегистриран - Парниците08.10.09
До danailspeleo
Значи, понякога мислите? Вие сте мислител. Как се казвате, мислителю? Спиноза? Жан-Жак Русо? Марк Аврелий? (Остап Бендер към Шура Балаганов в "Златния телец"):)
danailspeleo, тия размишления за клуба ми и мерудията (не го схванах, баце) какво общо има с въпроса на момичето за Парниците? Иначе за препоръката - сполай ти. :)

ip: 77.70.91.*

Туристунгер - нерегистриран - Парниците07.10.09
За Роника
Привет, Роника.
На прима виста се сещам за следните четива за тази пещера:
Пенчев, П., Вл. Попов, Л. Зяпков, 1970. Карст северной части Среднего Предбалкана. В: Проблеми на палегеоморфоложкото развитие на България, т. 1, С., Изд. БАН, 83-92. (Има хубав надлъжен профил на Парниците барабар с прилежащата местност);
Петкова, А., 1964. Парниците. Български пещери, 1-2, С., 52-57;
Попов, Вл., 1962. Морфология на карста в района между долините на реките Вит и Батулска. Изв. на Бълг. географско д-во, 3, 21-34;
Попов, Вл., Л. Зяпков, 1969. Карстът в Северната част на Предбалкана между р. Искър и р. Вит. Изв. Геогр. инст. БАН, т. 12, 47-61.
Това са писаните неща за Парниците, които се сещам в момента. Можеш да ги намериш в съответните библиотеки на СУ или институтите на БАН, както и в Българската федерация по спелеология.
Поздрави,
Коце

p.s.: dzver, то хубаво каниш да се регистрира момичето, ама аз не мога след няколкократни молби през годините. Кой от пишещите тук да помоля да ми бъде застъпник и да даде препоръка? Не, че ще каже добра дума за мен:)

ip: 77.70.91.*

Туристунгер - нерегистриран - Ледницата04.09.09
До Иво
Привет, Иво. Според мен може, но внимателно. Красивите ледени образувания и без друго са на входа и в следващата голяма зала. В първите около 200 м (до една вертикална каминка) движението е по силите всекиму. С добро осветление, дрешки и желателно с човек, който е ходил и преди.
Всъщност някой знае ли целоодишно ли държи лед Ледницата? Все зимата съм влизал - дали оцелява някое ледено сталагмитче по това време?
Поздрави,
Коце

ip: 77.70.91.*

Туристунгер - нерегистриран - Водопада02.08.09
Последните няколко снимки са от Гарваница, а не от Водопада. Подобно е и при последните качени на Проходна, като е отбелязано, че снимките са от Свирчовица, близо до Проходна. То горе-долу близо до Проходна са къде четиристотин пещерета и пропастета - ще й се срути таванчето ако снимките от всички тях ги накачулим отгоре й. :)

ip: 77.70.91.*

Туристунгер - нерегистриран - Деветашката пещера01.07.09
Кой ли ще да е усвоил някой лев за изработката на това зашеметяващо и облещващо посетителя изделие? Стени, вода, червена пръст...оле, майко:(( Хайде, да пишеше отдолу, че авторът е инж. Павел Петров и годината на картиране е 1928-ма - бива. Но след като не е счетено за нужно да е посочен автор - в този си вид туй изящно табло е подигравка, както с Деветашката, така и с паметта на Петров.

ip: 77.70.91.*

Туристунгер - нерегистриран - Тъмната дупка12.09.08
Гледайте малко,
kahavicata преди да публикувате описание. Тези компилации от текстове на, светла им памет, Владимир Попов и Петър Трантеев, както и на Спасов (за Зандана), са полезни (макар и в повечето ви описания да е изтървано, че автора не е Kahavicata), но в случая сте объркала пещерата:).

ip: 77.70.91.*

Турситунгер - нерегистриран - Орлова чука23.08.08
Възрастта на Орлова чука
alexis, възрастта на Орлова чука приблизително е 2.6 млн. г. (горе-долу съответства на речната тераса на около 60 м. от реката). И това си е съвсем прилична възраст за пещера (по-голямата част от пещерите в България са в този времеви интервал). Чувал съм, че екскурзовода на Чуката е свестен човек, но от "туристически" лафове от типа "Това е най-младата пещера в България!" никой не е застрахован. С мнозина колеги имахме щастието да посетим красавицата Алистрати до Драма това лято. Там пък девойчето се обясняваше, че пещерата е на 10 млн. години, а високите сталагмити-тополки, които виждаме, са на 3 млн. години. При положение, че най-старата получена възраст на образувание в света е около 900 000 г. (натек в Ню Мексико), а тополките никнат много бързо (близо 4 метра тополка във Врачанска планина е почнала да се натрупва преди 16 хлд. години).
Та така с най-младата пещера в България. Чуката си е много хубава и интересна сама по себе си. Но да чакаме да й поникнат нови сталактити, че да замяза на Леденика - малце сме позакъснели:)
Поздрави,
Т-гер

ip: 77.70.91.*

Сайтът е в режим "Уики" и от тук нататък в него ще се напрупва информацията, която имате желание да споделите.

Време: 0.03 секунди, изпълнени 5 заявки.

Сайтът е достъпен на адрес caves.4at.info.