Caves :: Пещерите в България :: Истории и коментари

Търсене:

ВХОД | Регистрация | Начало | Карта на България с пещерните райони | Галерия | Карти | Форум

Коментари, разкази, истории, допълнителна информация

Джу - нерегистриран - Скокъ 221.11.11
Скокъ
Мерси Цецо. Май ще остане за по- нататък. Аз вече посъбрах малко инфо.
Поздрави!

ip: 217.9.225.*

Джу - нерегистриран - Аладжанската10.11.11
Аладжанската
Има ли някой инфо как се стига до дупката, трябва ли инвентар и евентуално GPS координати?

ip: 217.9.225.*

Джу - нерегистриран - Скокъ 210.11.11
Скока
Някой има ли инфо как да се стигне до Скока на с. Драгана. Или GPS координати?

ip: 217.9.225.*

garny - Пропастите19.07.10
координатите са неверни
Не съм ходил още, но поне координатите не отговарят на показаната табела

ip: 217.9.225.*

Джу - нерегистриран - Джебин трап20.10.09
Джебин трап
малко доуточнения:
След изкачването по стълбите се продължава нагоре до първата пряка вдясно. Там се свива, а не се продължава нагоре. Иначе ще се объркате и ще тръгнете към съседното дере.
Характерният голям камък пък е отдясно на пътя, а не отляво.
Пещерата е екипирана за спасителна акция с анкери 10-ятки, така че е желателно да си носите планки за тях. Спасителната система върви по дясната страна на каскадата, а нормалната от лявата.
Първото закрепване е на скалата на входа на спит отгоре (трудно забележим) и анкер
Необиходим инвентар - 7 планки и 2 удължителя
Р 80 и Р 30 - заради дългите подвеждания

ip: 217.9.225.*

Джу - нерегистриран - Луцифер30.11.05
просто като разказ
Когато ходихме до Луцифер, на входа имаше метната напречно траверса. Направихме подвеждане от гората и с лентова примка закрепване на траверса. Така се изпадаше в камбана още от началото. Това просто си го казвам за да си чеша езика, защото беше доста отдавна и явно траверсата вече я няма.

ip: 217.9.225.*

Джу - нерегистриран - Белите езера30.11.05
Има само един входен отвес. По- важното е, че в пещерата се появява СО2!!!

ip: 217.9.225.*

Джу - нерегистриран - Стублешка яма І30.11.05
Това сигурно е най- подробното описание което съм виждал. Така или иначе искам само да кажа, че от време на време в пещерата има ГАЗ!!!! Може да се усети след преминавенето на втория възходящ праг екипиран със стационарно въже. Може би и по рано.

ip: 217.9.225.*

Джу - нерегистриран - Балабанова дупка30.11.05
Само като допълнение искам да кажа, че ако се ходи зимата (както в описанието е казано до края на април) е добре да се вземе едно въженце за ледения водопад близо до входа. Иначе не знам как ще се издрапа с ботушите.

ip: 217.9.225.*

Джу - нерегистриран - Змиин борун30.11.05
допълнение
Катето Богачева (сега Милкотева) взимаше проби от езерцето на дъното. Ако може да драсне някой ред какво е хванала.

ip: 217.9.225.*

Джу - нерегистриран - Седларката30.11.05
допълнение
Дупката си е проходна. При това няма особено значение от кой вход се влиза. Ако се влиза от водния (намира се в малко каньонче от лявата страна до типичен скален мост)то се ходи все по реката докато не се стигне до голяма зала. Тук дупката изглежда че свършва с непреодолима класика. Връщате се малко назад и вдясно през възходящ тесняк се качвате на горния етаж, който е сух. Излиза се почти непосредствено над класиката. От тук до изхода е много близо. Ако се влиза от сухия вход, то може да се мине по описания път за да се слезе до реката или пък да се пусне класиката. Ако не се лъжа имаше спит или клин. Този вариант обаче не е удачен тъй като трябва да се изостави някаква примка (ако се пускате на сдвоено) или пък да се връщате през същия вход. Един съвет- ако се взимат неупрени, да се вземат само долнища, защото с цял се кипва от жега. Мокренето е най- много до кръста.

ip: 217.9.225.*

Джу - нерегистриран - Мандрата30.11.05
Допълнение
От дясната страна на изкуственото езеро. Входа на дупката е през разрушената мандра. В началото подът е бетониран, а отвсякъде стърчат ръждясали железа, кабели и др. Истинската дупка започва след бетонен праг. Суха и топла е, така че не се навличайте много.
Още нещо важно- дупката се намира в някаква частна ловна зона или нещо такова. Разни познати (клуб Кейвинг с Жорж Влайков), изядоха бая пердах там от разни авджии, така че внимавайте!

ip: 217.9.225.*

Джу - нерегистриран - Падалото30.11.05
допълнение
С кола може да се стигне до ВЕЦа. Тук е малко проблемно дали ще те пуснат да влезеш вътре, но ако се примолиш малко -става. Ако идваш от тази страна е проблем преминаването на реката, тъй като дупката се намира от другата страна. По принцип може да се мине по бетонен бент, обаче е опасно. Адски е хлъзгаво, а в средата на реката течението е достатъчно силно за да те катурне. При пълноводие водата тук стига до над коляно и минаването е невъзможно. Аз лично съм минавал реката с лодка.
Колкото до дупката, то вътре може да се мине и без лодка. По водната галерия има набити доста клинове, на които е вързан сезал. Той е направен като парапет и ако му се доверите можете да оставите лодката. Хубаво е да се носи едно прусече към 5 метра тъй като в сухите части срещу течението вдясно има една класичка която си заслужава вързването. Всъщност първо се качваш вдясно над реката и се попада в малка зала. От нея класичката е горе вляво.

ip: 217.9.225.*

Джу - нерегистриран - Тизоин30.11.05
допълнение
Според това което на мен са ми обяснявали Тизоин е името на някаква мексиканска ракия (според мен би трябвало да е нещо като текила), която се прави от кактуса Ел Сегуаро. Затова и дупките се казват по този начин. Но това може да каже само някой от откривателите им.
Колкото до тесняка преди отвеса в Тизоин. Това е Родилното, а аз като съм влизал отвеса го пускахме със стълбичка 10-тина метра.Долу наистина има нещо като езеро, но тогава то не беше дълбоко. Според мен е удачно да се влиза зимата, поне относно водата. И двете ми ходения са зимата и не сме се мокрили повече отколкото до кръста. А дупката продължава още доста след отвеса.

ip: 217.9.225.*

Джу - нерегистриран - Змиин борун29.11.05
Змиин Бурун- достъп
След село Орешец се продължава по пътя към Три могили след 3км. се стига до разклон на който има изоставена постройка. Левият път тук води към с. Врата и към Три Могили, а десният към Мостово. Тръгва се по десния. След около 200 метра се стига до завой наляво. Не се влиза в завоя, а се тръгва по доста добре утъпкана пътека вдясно. За петнайсетина минути по нея се стига до поляни от лявата страна. В левия им край има голяма чешма с корито за добитък. Това е най- удобното място за лагер. От задната страна на чешмите тръгва пътека, чиято посока е приблизително същата като тази от която сме дошли, но е на другия бряг на малко дере. За ориентир може да се използва и мандрата. Това са няколко постройки които при ясно време се виждат от лагера. Когато се тръгва към дупката мандрата се пада зад гърба ни. Пътеката се качва плавно и стига до обрасли поляни където свива вляво. Тук се продължава направо и след изкачване на най- високата точка на хълма се започва стръмно слизане. Тук ориентир могат да бъдат купчина камъни в края на поляната които наподобяват основи на къща. Ако не се лъжа това е местността Карчера. Оттук надолу няма определен ориентир. Започва рехава гора, а входа се намира точно в основата на едно дърво. Размерите са му горе-долу метър на метър. От чешмата до дупката се стига за около 20 минути.
Ако някой има двете книжки за добростанския район- там може да има по-читаво описание.

ip: 217.9.225.*

>> Следваща страница коментари и разкази >>

Сайтът е в режим "Уики" и от тук нататък в него ще се напрупва информацията, която имате желание да споделите.

Време: 25 милисекунди, изпълнени 5 заявки.

Сайтът е достъпен на адрес caves.4at.info.