Caves :: Пещерите в България :: Истории и коментари

Търсене:

ВХОД | Регистрация | Начало | Карта на България с пещерните райони | Галерия | Карти | Форум

Коментари, разкази, истории, допълнителна информация

М.Трантеев - нерегистриран - Ел Сагуаро01.07.06
Разликата в местоположението на пещерата, която показвам е, че каквито и координати да се публикуват, то те не са абсолютно точни по редица причини - неумение и непознаване на GPS системата, засичане в неподходящи условия, грешки в отчитането, дори и съзнателно и умишлено объркване!Затова не бива в никои случай да разчитаме на GPS координатите,те представляват само едно допълнително уточнение на местоположението на дадена пещера и разположението и в местност с площ приблизително 100-150 м радиус

ip: 213.240.224.*

Дорина - нерегистриран - Дяволското гърло24.06.06
Това място е прекрасноооо!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

ip: 213.240.224.*

М.Трантеев - нерегистриран - Урушка маара08.06.06
за христо
Какво искаш да знаещ?

ip: 213.240.224.*

М.Трантеев - нерегистриран - Темната дупка24.05.06
темната
За divan - в момента копаем в Турски дол един затрупан вход, който почти 100 процента попада в система свързана с Темната и новите й части.Моля, погледни снимката с Тони брадата в процес на разширяване на привходните части.Тя е автентична.Всяка друга приемам като закачка или майтап без да ме засяга.
На топографската карта на Лакатнишкия масив мястото е ясно отбелязано.

P.S. Не обръщай внимание на {nat}anail{anti}speleo! Неговото не е майтап - то е злоба и завист.

ip: 213.240.224.*

М.Трантеев - нерегистриран - Темната дупка15.03.06
Теmnaта
Уф! Най-после!Можело и по-кротко.А какво толкова направих?Върху топографската карта наложихме с точност картата на Темната,наложихме геоложката карта и се оказа с точност до 1м къде трябва да копнем.
А къде съм бил, кво съм правил, има ли значение?Фактта, че още шавам и
пламъчето на свещта още гори е достоен за уважение предполагам, ако щете, разбира се!
Пумата картира дупката с помоща на теодолит и точките му бяха отбелязани с бяла боя, която още стои.Вярвам в точността на неговата картировка, както вярвам, че и вие няма да се изложите!Както вярвам, че новите части открити от вас са една малка част от това, което ни предстои да открием, както и вярвам че някои ден ще се срещнем ако не на маса то някъде там в масива на Лакатник.

ip: 213.240.224.*

M.Трантеев - нерегистриран - Темната дупка14.03.06
Temnata
Петър Делчев - нерегистриран 01.06.05
Историята на картирането на Темната Дупка на Лакатник
Първата карта на Ремната дупка е правена през 1936 г от групата на Българското пещерно дружество. Следвщата сериозн карта е правена от Петър Тантеев през 1948 г по време на първта пещерна бригада. Кратировката е завършенаслед в години и много дълго време не беше правена нова, като междувременно бяха открити ови части и затова се знаее, че Темната дупка е около 3 километра.
През 1971 започна прекартирането на Темната като се правеше теодолитна снимка на хоризонталния план и морфоложки профили през 10 метрав мащаб 1:100. Картиранто бе започнато от Петър Трантеев - Хера, продължено от Петър Петров - Пумата, моя милост правеше профилите. Всичко това се правеше през съботно-недлните ходения до Темната. Кртата беше направена почти до края, като на-трудната част беше във "Фурната", където оставаха около 300 метра за да се довърши. За съжаление целия този гигантски труд се загуби със смъртта на Хера и заминаването на пумата във Франция. Материалите от него се намират в мазето на Мартин Трантеев.
Добре е, че Киро Днаилов и групата около него подеха отново идеята да се прекартир дупката,за да се открие, че тя се явява 4тата по дължина дупка в България.
Трябва да се довърши и обемното представяне на масива на Лакатник заедно със тектониката, хидрогеологията и проекцията на пещерите, за да се види какво карстово богатсво има на Лакатник.

Пешко Делчев

ip: 213.240.224.*

М.Трантеев - нерегистриран - Темната дупка13.03.06
Теmnaта
К.Стоичков - нерегистриран

-Златната боя сме я запазили
-Сега е времето да се види кои са с движението
-В многогодишните интриги не ни замесвай.
-ще е хубаво да публикуваш картата във федеративния сайт.
-Ти я изливаш
-ВИНАГИ СЪМ ЗА ДА СЕ РАБОТИ ЗАЕДНО.
-не публикуваме ПОЛУФАБРИКАТИ.
-Много дълго ви нямаше господа учители.
-Бива ли такава излагация
-Това е пълна идеотщина
-------------------------------------
Мамо-о, боли ме бе!

ip: 213.240.224.*

M.Трантеев - нерегистриран - Темната дупка13.03.06
Temnata
HiHi! Федерационен сайт!
И айде стига толкова, че много жлъч и злоба се изля!

ip: 213.240.224.*

M.Трантеее - нерегистриран - Темната дупка13.03.06
Temnata
К.Стоичков-
Това не е пълната карта на пещерата. Липсват около 800 м картирани от новите части както и други неща. Тази версия обаче показва как пещерата се развива в масива.
!
Новите части ще минат над 2000 м. а в старите има още за картиране
!?!?!?!?!?!?!?!?!?!?!?!?!?!
Защо в този периот до голяма степен черната работа вършеха "Черновръхци". Те можеха и имаха моралното право да публикуват също тази карта.
!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
Този метраж не може да бъде картиран качествено от 4-5 души желаещи това. Всичко друго бие отбой за картиране.
!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
------------------------------------------
М.Трантеев-
В изследването на Темната дупка, картирането и, както и изготвянето на картата е взел участие и П.Трантеев.Именно от негово име имам право да покажа картата на Темната и разположението и в масива.Обърнете внимание г-н Стоичков - годината е 2006,

Ти какво предлагаш? Да се завърши до последния метър или до последния жив свидетел и тогава с фанфари и барабани да се приеме за официално готова.После да се премине към следващ етап.
-----------------------------------------
К. Стоичков. - нерегистриран
ВИНАГИ СЪМ ЗА ДА СЕ РАБОТИ ЗАЕДНО.

М.Трантеев. - нерегистриран
Дадох им възможност да работим заедно и пак съм готов да продължим заедно.
Нищо не казваш за бирата!?!
------------------------------------------
Много боли, като те настъпят!Хубавото е, че ще ти мине!

ip: 213.240.224.*

M.Трантеее - нерегистриран - Темната дупка11.03.06
Temna
Живко, 90% от картата на Темната е завършена, остават да добавите 700-800м от новите части.Вярно,картата е в работен вид,но предполагам, че няма да претърпи съществени промени в азимути и метри /ако не се поебавате и я обърнете на 180гр/.Това е достатъчно за да се нанесе в масива и да се търсят връзки с повърхността.Ти какво предлагаш? Да се завърши до последния метър или до последния жив свидетел и тогава с фанфари и барабани да се приеме за официално готова.После да се премине към следващ етап.
А със случая "Профи,Паров -нови части" съм добре запознат.Бяхте на косъм да ви сритам яко задниците.
Нищо не казваш за бирата!?!

ip: 213.240.224.*

М.Трантеев - нерегистриран - Темната дупка10.03.06
Теmna
Живко, не бих искал да се заяждаме, но 1.предполагам, че картата е вярна, нали? 2.помниш, че ви предложих топографските карти на района от Дружево до Лакатник? 3.доколкото знам започнахте докартирането на Темна някъде около 1994 г 4.доколкото помня щяхте да се саморазправите с Ники и Паров че са ви копали дупката 5.и за кво картиране ми говориш, като мога да ви давам безплатни уроци 6.за кви шарени картинки и 3D модели става въпрос като това съм го учил в първи клас. Е,и? Да стоим отстрани и да ви ръкопласкаме ли?
Та така!Картата е вярна, разположението в масива също, връзката с повърхността е уточнена! Остава да уточним кои черпи бирата!


2

ip: 213.240.224.*

М.Трантеев - нерегистриран - Темната дупка10.03.06
Втори вход - Темна
Деляне, разгледай по-подробно картата.Вляво е Турски дол. На кота 575 м венеца променя посока си от север към север-севроизток.Там е отбелязано мястото, което разкопаваме.То се намира и на 120-150 м от главния разсед, които пресича Темната и новите и части.
Новите части на Темната представляват успоредна галерия на главната галерия от езеро Пепи до Кубаните. В новите части има две характерни места - пресата откъдето идва водата и блокажа на около 80 м от пресата.Това са единствените места в които се долавя слабо течение към тавана на кубето над блокажа.Блокажа е интересен, защото от него галерията се разклонява на три. Лявата отива към красивите части, напред продължава друга към кални кладенци /откъдето идва течението/ и възходяща галерия, а вдясно почти под прав ъгъл къса 50-60 м възходяща галерия, завършваща с огромен калцитен натек с видима дебелина около 50 см, явно запушена от него. Споменатите галерии са възходящи и пресечената им точка е блокажа,течението се стреми към кубето на блокажа и следователно това е мястото където е възможно да има продължение.Друго интересно, но може би неперспективно място е в началото на главната галерия след началните тесняци, където според хеликтитци галерията завършва с комин!Между новите части и разкопаваното от нас място разстоянието е 300-340 м и денивелация около 150 м.Косвено доказателство е наличието на течение в новите части и разкопките отвън.Но! Разкопаваната отвън галерия върви в друга посока - север-северозапад, успоредна на главната галерия към сифона на Темната, малко встрани.Тогава какво има между новите части на Темната и разкопаваната галерия отвън.Загадка?Може би! Според мен това е нова пещерна система, която оттича водите по разседа от север-североизток и новите части се явяват водосбор с реката на Темната.

ip: 213.240.224.*

М.Трантеев - нерегистриран - Темната дупка10.03.06
за картата и за темната
Уважаеми г-н Стоичков, да наистина това не е пълната карта на пещерата, но аз нямам право да публикувам чужди карти без разрешение на авторите им,т.е. на членовете на Хеликтит и Черни връх, които картират новите части от Темната. Картата ми е дадена от Ал.Жалов и отразява картирани части до 2004 г.В изследването на Темната дупка, картирането и, както и изготвянето на картата е взел участие и П.Трантеев.Именно от негово име имам право да покажа картата на Темната и разположението и в масива.Обърнете внимание г-н Стоичков - годината е 2006, както правилно отбелязва Мара!Считам,че достатъчно време изчаквах някои да направи нещо и от уважение към членовете на Хеликтит и Черни връх не го направих по-рано.Дадох им възможност да работим заедно и пак съм готов да продължим заедно.
Каня Вас и всички които искат, да запретнем ръкави и си плюем на ръцете, че има доста кубици за изриване.
Маро, както винаги си права! Това с втория вход не е майтап!

ip: 213.240.224.*

Сайтът е в режим "Уики" и от тук нататък в него ще се напрупва информацията, която имате желание да споделите.

Време: 0.03 секунди, изпълнени 5 заявки.

Сайтът е достъпен на адрес caves.4at.info.