Caves :: Пещерите в България :: Истории и коментари

Търсене:

ВХОД | Регистрация | Начало | Карта на България с пещерните райони | Галерия | Карти | Форум

Коментари, разкази, истории, допълнителна информация

Владо Йончев - нерегистриран - Дяволското гърло30.01.06
Гъзът на дявола
Цецо, съгласен съм, щом казваш. Аз съм я снимал от пътя, един турист я нарече така. Може да е било само образно, освен това изобщо не съм сигурен колко е наясно. Нека модератортр я изстрие или премести на нужното място.

ip: 212.50.13.*

Владо Йончев - нерегистриран - Белите езера14.12.05
"Белите езера"
Какво се образува от свързването на варовика и водата можеш да прочетеш на http://web.hit.bg/hinko/Karst.htm
Опасният газ обикновено се образува от гниене на органични материи - трупове на животни, корени и т.н. Аз не съм сигурен, че той беше точно въглероден диоксид, но сега ме мързи да го проверявам.

ip: 212.50.13.*

Владо Йончев - нерегистриран - Духлата04.12.05
Духла - молба към Мария Златкова
Картата на Духлата, която си качила е много хубава, но 200 кб са й малко. От съобщението, което написа, когато я прати, останах с впечатлението, че нямаш нищо против да я качиш с по-добър мащаб, единственият проблем е ограничението за ъплоуд. Разбира се аз не нахалствам за подробна карта, а за нещо от рода на 700кб-1мб. Ако ти си склонна да я качиш отново, аз ще помоля Дзвер еднократно да свали ограничението за ъплоуд.
Предварително благодаря.

ip: 212.50.13.*

Владо Йончев - нерегистриран - Етрополье31.10.05
Етрополье
Може ли някой да ми обясни в коя част на валога е едноименната пещера?
Това на снимките е най-близката до Гинци (най-далечната от х. Малина) долина. Губилището й е най-високото от вножеството във валога.
Та въпросите ми са:
Там ли е пещерата? Защото, ако е там входът е затрупан.
Ако не е там, някой изследвал ли е това губилище и скалите над него? Ако го е изследвал защо се е отказал - безперспективно ли е или просто е много бачкане.

Снимките показват: 1. Долината, която влиза в губилището. Както виждате тя не е малка. Когато ходихме (август) течеше малко поточе, но предполагам, че през пролетта си е бая река.
2. Най-ниската част на долината
3. Долината, гледана отгоре. В горния край на кадъра се вижда началото на поредицата въртопи. Предполагам, че са навързани, а въпросното губилище е входът на системата. Струва ми се, че Етрополье трябва да е в най-ниския въртоп.

ЗАБ. Ако се окаже, че това не е входът на пещерата, както предполагам, нека модераторът изтрие снимките.

ip: 212.50.13.*

Владо Йончев - нерегистриран - Вълчата яма23.09.05
Вълчата яма
В 11 думи преброих 11 грешки. Струва ми се, че малко уважение към българския език и четящите този сайт не е излишно. Все пак това е архив, а не чат.

ip: 212.50.13.*

Владо Йончев - нерегистриран - Стрешерска яма14.09.05
Стрешерска яма
Втората карта е абсолютно нечетима. Предполагам, че се е случило нещо при намаляването на обема на файла. Ако се различава от първата и има възможност да се прати отново, би било добре.

ip: 212.50.13.*

Владо Йончев - нерегистриран - Змейова дупка07.09.05
Змейова
Намира се на склона на Биволарски връх, над поляната с кошарата, на която излиза пътят от Бистрец за Барките. По средата на поляната има 2 круши. Пътеката започва от тях. Има 2 маркировки, доста избледнели. Червената (добила вече кафяв цвят на места) е по пряка, но личи по-слабо. Оранжевата маркировка тръгва по т.нар. мулетарска пътека. Тя е малко вляво от пряката пътека за пещерата. По добре изразена пътека се върви десетина минути. Гледа се внимателно за отбелязано върху камък с оранжево завойче надясно. Оттам до пещерата са 7-8 минути.
Основното закрепване се прави на дърво. На 7 метра има планка с нестандартен болт. Изглежда доста хлабава, но ни издържа. Хубавото е, че дори да се счупи основното закрепване, въжето трие малко и то в много гладка скала.
Змейовата е една от най-красивите пещери, които съм виждал. Със сигурност е поизцапана в сравнение с първите години, но още е много красива. В дясната й част има страхотни червени кристали, каквито не бях виждал досега.

ip: 212.50.13.*

Владо Йончев - нерегистриран - Резньовете07.09.05
Резньовете
От хижа Леденика се тръгва по посока Барките. На превала, от който започва първият валог (Влайне) вляво се отделя стръмна пътека по ръба на Мечи Трапища. Тя не личи само в първите метри след това е добра. Склонът се качва до средата. Тогава карите в дясно все повече придобиват вид на венец. За съжаление по-точен ориентир няма. Входът на пещерата се търси на около 60 метра вдясно от пътеката, стига да сте на подходящата височина.
Основното закрепване се прави с примка на скална халка или напрао на дърво. След около 5 метра има спит,който е клеясал. По средата на отвеса в дясно се прави отклонение с ексцентрик 9 на драперия.
Пещерата е много красива, въпреки скромните си размери. Чувал съм, че най-красивата зала е на горен етаж, до който се стига с трудно катерене 25 м, но не стигнах до нея.

ip: 212.50.13.*

Владо Йончев - нерегистриран - Балабанова дупка28.08.05
Балабановата
Посоката категорично е СИ. По мои изчисления азимутът е приблизително 30 градуса. Значи, ако ще се вманиачаваме на тема точност и приемем СИ за 45 градуса, би трябвало да кажем, че Балабановата отстои от село Комщица на север-североизток. Всъщност впродължение на около 4,5 км се върви в почти чист север с пренебрежимо малко отклонение на изток. Последните 2 километра са чист изток, като дори последните няколкостотин метра може да са лек югоизток.
Това как да - има нещо по-важно - Пътят от Гинци за хижа Малина е направен наново и е абсолютно идеален. Всякаква кола може да се качи.

ip: 212.50.13.*

Владо Йончев - нерегистриран - Балабанова дупка24.08.05
Балабанова
Не съм много сигурен, ама не се ли пада Североизточно от село Комщица? В описанието пише ЮИ

ip: 212.50.13.*

Владо Йончев - нерегистриран - Хелинга31.07.05
Поправка
Описанието не е за пещерата Хелинга. Извинявам се за объркването. Ходих отново в района и разбрах какво е Хелинг - това е нещо като гараж за лодки. Пещерата Хелинга се намира в самия курорт Русалка, точно в центъра му.
Пещерата, която описах, си я има, но не мога да я идентифицирам. Просто не съвпада с никоя от изброените тук. Ако някой може да каже коя е, нека го направи.

ip: 212.50.13.*

Владо Йончев - нерегистриран - Маноилова дупка14.06.05
Маноилова дупка
В село Осиково пътят се разделя - десният е за Рибново, левият е за центъра на селото. На този кръстопът е къщата на бай Ибрахим - местният познавач на пещерата. Ако го убедите, че не сте иманяри ще ви заведе, иначе пещерата е трудна за намиране. Ако все пак решите да я търсите - продължава се по пътя за Рибново. След 2-3 км има характерен почти обратен ляв завой (точно с това описание едни хора не я намериха :), но незнам как по-точно да го кажа). На 20 метра след завършването на завоя вдясно и нагоре по диагонал се отделя черен камионен път. Разумно е колата да се остави преди този път, той е проходим само за камиони и много офроуд джипове. След 100 метра пътят завива вдясно и става почти равен, а от него вдясно се отделя стръмна пътека, която минава през наклонени картофени ниви. Само след няколко минути тя извежда на друг път. Завиваме по него вляво, пътят е със съвсем лек наклон. Около пътя на няколко места се виждат дупки, които според бай Ибрахим са други входове на пещерата и никой не е пускал. Пътят прехвърля едва забележимо билце. Казано с други думи вървим по него докато се изкачва (макар и леко). В момента, в който почва да се спуска, завиваме наляво и се спускаме стръмно в Маноиловското дере. Пътеката личи едва-едва, трябва да се внимава да не се падне от скалните венци. Входът на пещерата е голям, но не се вижда отдалеч.
Може да се окаже, че входът е затрупан (ероятно от иманяри), но разчистването му не е трудно или опасно. Пещерата е изключително интересна. Още в началото има 2 прага, които се преодоляват без инвентар. При първият помага едно дърво, което играе ролята на мачта. Добре е да се носи няколко метра лента, с която да се помогне на по-тромавите, ако дървото го няма. Вторият праг се преодолява след пропълзване в най-високата част вляво и минаване плътно вдясно. Изключително впечатляващи са дълбоките и много криви меандри, в които по-слаб човек е възможно да върви прав, но по-едрите трябва да пълзят, тъй като долу е най-широката част на меандрите. Лошото е, че в тази част пещерата е много надраскана. Малко след това се навлиза в каньон на река, който е изключително красив. Образувания почти липсват, но водата мие огромно мраморни късове. Реката завършва с голямо губилище.
Пещерата е на 2 етажа. Някъде по средата на първия етаж, преди да се излезе в каньона е качвалото за втория етаж. От това място вторият етаж е 2 пъти по-дълъг от първия. Никога не съм виждал по-различни етажи в пещера. Докато първият бих го оприличил на реката на Темната дупка (макар и много по красив), вторият е тесен, топъл, изпълнен с образувания. Има доста прилепи и мирише лошо. По средата му има голям праг, който е невъзможно да бъде преминат без въже. Има спит и стара метална халка. Аз съм стигал само дотук. Доколкото помня, прагът е висок 11 метра, но са нужни още почти 10 метра за екипиране. Все пак сигурен съм, че 30 метра въже, би било достатъчно.
Край пещерата върви река. Когато влизахме беше почти пресъхнала. Докато сме били вътре е завалял проливен дъжд и реката беше станала огромна, но това по никакъв начин не се отрази на водите вътре.

ip: 212.50.13.*

Владо Йончев - нерегистриран - Сухи печ02.06.05
Печ Горна Лука
Правя уточнение, че не съм 100% сигурен дали това е пещерата, която описвам. Но вероятно е тя, защото на око ми изглеждаше 70 метра и местните я наричаха Печ, макар, че там всяка втора пещера се казва така. Ако описанието е на друга пещера, нека модераторът го изтрие.

Пътят Чипровци-Белоградчик пресича село Горна Лука само в периферията му. Центърът е вляво от пътя, вдясно е само стопанския двор (бившето ТКЗС). Колата се оставя там и се тръгва вдясно по дерето над ТКЗС-то. Скоро дерето става съвсем тясно. Виждал съм го през май с много вода. При повече фантазия дори би могло да стане за някакъв много лек каньонинг. От асфалта до пещерата разстоянието се взима за около 40 минути, като теренът е труднопроходим, но изключително красив. Пещерата е на около 20 метра вляво от реката (десен долинен склон). Отклонението е малко преди първия голям водопад, който категорично не може да се мине без алпийска техника. Пещерата определено не си струва, но пътят до нея е много красив. Иначе вътре има малко образувания в полутъмна сравнително обширна зала. Доколкото помня до нея имаше и друга, съвсем малка пещера.
предполагам, че тази изключително красива рекичка тече само няколко седмици в годината. През останалото време незнам дали е толкова красиво.

ip: 212.50.13.*

Сайтът е в режим "Уики" и от тук нататък в него ще се напрупва информацията, която имате желание да споделите.

Време: 0.03 секунди, изпълнени 5 заявки.

Сайтът е достъпен на адрес caves.4at.info.