Caves :: Пещерите в България :: Истории и коментари

Търсене:

ВХОД | Регистрация | Начало | Карта на България с пещерните райони | Галерия | Карти | Форум

Коментари, разкази, истории, допълнителна информация

Gaver - нерегистриран - Хера16.11.05
За №4606
Информацията за дупката е вярна според картотеката. Минимална разлика има само в GPS координатите - E 24° 22' 41.84'', N 41° 37' 27.74''.

ip: 212.116.150.*

Хинко - нерегистриран - Врелото14.11.05
За(д) решетките
В историята на пещерното движение от първата сложена решетка на "Орлова чука" през 1937г са поне стотина случаите на затворени пещери с цел опазването им. И какво от това?! Според мен само безсмислена загуба на време, материали и труд! Винаги се е намирал нашенец да потроши или катанеца, или железата! Дали са законни тези решетки или не - нямам право да съдя. До 1989г е правено само от клубовете, никога от частни лица.
В Проектозакона за пещерите отново е залегнало същото правило, че този, който е поставил решетката, е длъжен да осигури достъпа в дупката, но САМО АКО НЯМА специални изисквания (т.нар."охраняем достъп", което е изписано нарочно удебелено в данните на дупката), както следва да е във ВОДОДАЙНА ЗОНА. Това е принцип в целия свят и не сме ние боговете, за които това изискване да не се отнася! Говорим за културните хора - другите няма и да прочетат табелата за зоната!
Заяждането за "изпускането" е безсмислена дребнавост - ако лицето ходи на "неделна визитация" за по няколко часа в дупка и си е надмогнал физиологията за това време - може, но ако го сложа на ІV водопад в "Бъндерица" само за 1 час, памперса ще му е много нужен при тези 2 градуса въздух и 0 градуса вода! В дупките говорим за екстремни ситуации, което не значи, че трябва да се "облекчаваме" когато и където ни падне. Мисля, че съм ясен!
Използвам случая за последен път да направя уточняване по един важен лично за мен, а и касаещ всички ни въпрос:
Не мога да разбера, като съдя от безсмислените заяждания по мой адрес, това начин за изразяване на благодарност ли е, че с Дзвер създадохме този сайт за "ползу роду пещерного"?! И че няма нужда да търсите информация (която и няма откъде другаде да намерите), предлагана ви на едно място накуп?! Дори в някои пещерни среди с яд и завист ми се подмята защо аз, а не "младите" съм събрал тази база данни! Ако на някой му се струва лесно, ще го "просветля", че за да се направи всичко това се искат години седене пред монитора, доста опит по дупки (за да няма "сталагмити по тавана" и други глупости) и много незаплатен труд - нещо, което за един млад човек е невъзможно, той иска само да скита и всичко да му е наготово!
Не търся "осанна", но не съм и заслужил за "разпни го"! Ако някой има нещо лично, линка за мейл го има на страницата, но да ползва сайта за обиди - не е желателно. Досега нито едно мнение не е изтрито и няма да се направи, но има и една граница на търпимост, след която... просто губите! Последната седмица беше на ръба! Не налагам никому нито едно мое мнение - за каквото ме попитат, ако мога, ще отговоря, но и аз не съм Господ и не зная всичко!
И накрая се сетих, при влизането ни в "Понора" през 1965г съм видял най-ангелските физиономии на лица на хора (и мъже, и жени), колективно "облекчаващи" се в гащиризоните си! При 16 часа престой във 12 градуса вода усещането за нещо то-о-опличко... Само нимбички (и крилца) им липсваха!!!

ip: 212.116.150.*

Gaver - нерегистриран - Деветашката пещера11.11.05
Влизане, излизане или само питане?!
Съгласно показаната карта, до края може да се достигне с лодка, но подводна! Само че за да иде дотам, ще трябва да бъде и на колела (как ще прескача синтрите, не съм измислил).
А най-добре ще да бъде "питанката" Иван Йотов да поспре да рови за щяло и нещяло (то не бяха пропасти, тесняци, водни, многоетажни и какви ли не още дупки, за които е питал) и да отиде да види лично на Деветашката дали има някакви останки от ж.п.моста и релсите вътре в дупката или циганите вече са ги "оправили"!

ip: 212.116.150.*

Хинко - нерегистриран - Мурговица07.11.05
За Кучешката
Написаното от К.Стоичков е точно! Дупката е на 200м преди селото и е оградена заради овцете и козите. Влизано е многократно, като дори в малко поточе на дъното Коце Спасов и Лило Лилов при мащабно изследване на водите в района през 1969-70г пуснаха флуоресцеин, който не бе със сигурност засечен.
Същите бяха категорични, че не може да става и дума за развъждащи се поколения кучета, а за временно заслепени поради липса на светлина за дълъг период от време - месеци, за някои и години, докато умрат от глад, но не и от старост - "менюто" не им е ежедневно подсигурено.
За желаещите да влязат, да знаят, че долу вонята е непоносима и се просмуква дотолкова, че седмица след това кожата на човека още смърди! За гащиризона и обувките спасение няма - направо в боклука!
Отивайте да проверите!

ip: 212.116.150.*

Хинко - нерегистриран - Врелото06.11.05
Последно - за решетките!
Иване, ако бъде открит лек за простотията, веднага ще му бъде връчена Нобелова награда! Тя не може да бъде спряна с думи, а само с ДЕЛА (по-дебелички, според кратуните...)!
Щом дупката е във вододайна зона, НИКОЙ НЯМА ДОСТЪП!!! Изключения се правят само за наложителни научни изследвания при строго определена процедура, както за каптажите! "Екскурзиите" са недопустими, най-малкото защото пикаенето вътре (почти задължително при ниските температури на водата и дългия престой) не е "вододаен процес"!!!
Така че ще трябва да се примириш само с показаните снимки от някоя дупка. Случва се и нЕма начин да се избегне!

ip: 212.116.150.*

Хинко - нерегистриран - Врелото06.11.05
Към Иван Йотов
Елементарен отговор - катинара е не за да спре крадеца, а за да го предупреди, че има причина да не се допуска влизането! Щом желаеш да е законно, отнеси се към този, който стопанисва заключеното! В противен случай ще се нарича "влизане с взлом" и ...!!! :-(
Израза "рязане на решетки" точно показва докъде е стигнала слободията! В огромната си част те са поставяни от пещерняци за запазване на дупката, а не от държавата, така че с едно такова действие би предизвикал тяхната реакция и не бих те посъветвал да го правиш!
Иначе дупката е във вододайна зона - каква по-ясна причина?!

ip: 212.116.150.*

Сайтът е в режим "Уики" и от тук нататък в него ще се напрупва информацията, която имате желание да споделите.

Време: 0.03 секунди, изпълнени 4 заявки.

Сайтът е достъпен на адрес caves.4at.info.