Caves :: Пещерите в България :: Истории и коментари

Търсене:

ВХОД | Регистрация | Начало | Карта на България с пещерните райони | Галерия | Карти | Форум

Коментари, разкази, истории, допълнителна информация

Андрей Стоянов - нерегистриран - Бабината пършивка14.01.08
змии
Не знам кой е умникът, който ме поучава да оставя змиите на мира, за да не ме настигне нещастие, но аз като писах няколкото реда по-горе си оставих името и местоработата, както е видно. Не приемам поучения от анонимни "природозащитници". До сега целият ми съзнателен живот е минал в борба за българската природа и в случая пак за това става дума. Доколкото разбрах от колегата ми пещерняк - става въпрос за много малка /около 5-6 м. галерийка/, в която може да влезе всеки. Много хора първосигнално ще посегнат да убият змиите от страх и неграмотност. Ако това са хиберниращи животни , което е най-вероятно - то опасността да бъдат обезспокоени, или убити е напълно реална. В състояние на зимно вцепенение животните ще са напълно безпомощни. Ето защо е хубаво да се провери дали още са там и как да се опазят от набези. Който наистина иска да помогне на природата не го прави като дрънка общи приказки по форумите, а като помогне на хората, на които това им е ежедневната работа с информация /евентуално/.
Андрей

ip: 195.96.253.*

Андрей Стоянов - нерегистриран - Бабината пършивка10.01.08
Бабина пършивка - змии
Здравейте,
от един колега научих за видени много змии в тази пещера. За съжаление авторът не пише кога ги е наблюдавал. Аз работя в Националния природонаучен музей и силно се интересувам от въпроса. Как да се свържа с човека писал тази информация, за да разбера подробности. Най-вероятно става въпрос за зимовище /мъртвило/. Интересно е какъв е видът на животните и дали са само от един вид.
С интерес ще чакам отговор.
Андрей

ip: 195.96.253.*

Михаил - нерегистриран - Еменска пещера06.07.07
Еменската
Драги Гонзалес, трудно ще накараме прилепите да ползват външната тоалетна... Така че, миризмата си остава и колкото повече мирише, толкова по-чиста е природата.

ip: 195.96.253.*

Биолог - нерегистриран - Мишин камик13.11.06
Факли!!! - недейте!
Гопе, в кой век сме, а и в кой пещерен клуб са те учили да влизаш с факли в пещерите?! Нима не знаеш, че така унищожаваш пещерната фауна, а да не говорим за прилепите, които са защитени от какви ли не закони и конвенции! Че даже в сайта има и снимки на прилепи тук! Мишин камък е защитена пещера, в която е забранено да се влиза с открит огън. Препоръчвам ти да се поровиш малко в сайтове на американски и английски пещерняци и да прочетеш малко за опазването на пещерите! Все пак сме 2006 година!

ip: 195.96.253.*

Курумбашев - нерегистриран - Голямата Дряновска03.04.06
Снимки
Драги, свали си снимката на десктопа например. След това си я отвори с някоя програмка за гледане на снимки или най-добре с Фотошопа. А там си я прави каквото искаш. Можеш да си я оразмериш както искаш!

ip: 195.96.253.*

Курумбашев - нерегистриран - Темната дупка28.02.06
Драги
Драги, то че е Темна дупка - темна е. Но защо и фотографиите ти са "темни"? Постарайте се другия път!

ip: 195.96.253.*

Корумбашев - нерегистриран - Тюленската пещера26.01.06
Вълнение !!
Голямо вълнение бе бате Емо! Чак скалите на Тюленово се клатят!

ip: 195.96.253.*

Боян Петров - нерегистриран - Хера16.11.05
Коя е пещера Nо4606?
Според Николай Симов и Свилен Делчев (Обицата), пещера Nо4606 е пропастта Хера над с. Триград (водил ги е Коцето): Пещерата е пропастна. Подхода за спускане е в левия край на отвора на пропастта гледано с гръб към надписа Хера и номера на БФС разположени върху камък на около 2 м над ръба на отвеса и покрай който се минава. Основно и дублиращо закрепване на два съседни смърча. На около 1,5-2 m от ръба на отвеса “Спит”. Необходим инвентар: 27m въже, 1 планка, 1 карабинер. Пропастта завършва с непреодолимо стеснение.
Координати: N 41º 37’ 22.2”; E 024º 22’ 35.9”
Посещение: 03.08.2005

Някой да знае нещо повече или да потвърди информацията?

boyanpp@nmnh.bas.bg

ip: 195.96.253.*

Сайтът е в режим "Уики" и от тук нататък в него ще се напрупва информацията, която имате желание да споделите.

Време: 0.03 секунди, изпълнени 4 заявки.

Сайтът е достъпен на адрес caves.4at.info.