Caves :: Пещерите в България :: Истории и коментари

Търсене:

ВХОД | Регистрация | Начало | Карта на България с пещерните райони | Галерия | Карти | Форум

Коментари, разкази, истории, допълнителна информация

ceco - Скокъ 212.11.11
За Скокъ (ударението е на края)
Намира се на около 7 км. южно от селото, на левия бряг на живописна карстова долина. Реката (мисля, че се казва Каменица) идва откъм Угърчин и продължава към селото. По долината й има черен път, по който се стига се пеша за около час и половина от селото. Питайте местните хора за пътя. Входът е голям, периодичен извор, лесно се намира. Координати нямам, ходил съм отдавна, много преди да се появи GPS системата.

ip: 195.96.224.*

ceco - Маноилова дупка12.02.11
За Фори
Не става за гмуркане - много е тясно!

ip: 195.96.224.*

ceco - Змейова дупка20.09.10
Каква е истината?
Диане, бъркаш понятията. Затапване е когато с две или повече снимки изместиш от 1-ва страница качените скоро преди това снимки от друга дупка. Никого не съм затапвал, защото, както отбелязах и преди, качвам САМО ПО 1 снимка, когато преди мен има качени две от една и съща дупка. Така едната пак си остава на 1-ва страница, като кликнеш на нея се вижда и другата, дори 5 поредни от същата дупка! Как можеш да говориш, че съм те затапил с входа на Еменската на 15.09, когато на същия ден си качил 4, всичките от Змейова - едната си ти стоеше пак на 1-ва, като кликнеш на нея - ето ти ги и останалите 4! Затапването е от твоя страна на следващия ден, когато сипна нови 4 от сериала, в резултат - два линка на 1-ва към Змейовата и нито един към Еменската, следователно и към моята снимка. Ето ти сухата статистика от последните 2 страници в галерията:

12.09 - затапваш на olif от предния ден;
15.09 - ти пускаш 4, аз пускам 1 от Еменската (няма затапване);
16.09 - затапваш моята от Еменската;
18.09 - konov44 те затапва с 4 от Мандрата, аз пускам 1 от Проходна (без да го затапвам);
19.09 - затапваш мен и konov44;
19.09 - затапват те с 4 от Ланджовска дупка, аз пускам 1 от Дедовата;
20.09 - затапваш ме с 3, аз пускам 1 от Дедовата; kurshuma_8 те затапва с Топля.

Ами сега: нямаш снимка на 1-ва, но 5 поста от тази дискусия ...?!
Можеш вече да сипваш следващата порция от Змейова, ако смяташ, че и след тези постове не ти е достатъчно добре експонирана серията (направо си е преекспонирана според мен)! Аз приключвам вече с тази тема, защото взе да издребнява спора и се измести много темата от първоначалната ми мисъл. А тя бе просто един апел да погледнеш малко по-самокритично на всичко, което качваш тук, и да се отнасяш по-толерантно към качваните от другите потребители снимки. Наздраве!

ip: 195.96.224.*

ceco - Змейова дупка20.09.10
Re: Dian Dinev
Дияне, ходил съм доста по пещери и имам значително повече пещерни снимки от теб (включително и от Змейова, но бъди спокоен - няма да ти разводнявам сапунения сериал, приоритет са ми новите или малко познати дупки). Това, обаче, не ми дава повод да ги изсипвам на камари, както ти правиш, или да затрупвам с тях де що видя нещо различно на първа страница - това си е твой патент! Направи го и тази сутрин: бях пуснал една моя снимка от Дедова дупка, за която не си и чувал може би. Ха сети се защо една ... скоро бяха качени няколко интересни снимки от друг човек, в такива случаи почти винаги съм действал така - толерантността го изисква. А ти какво направи: 'О, не, никакви нови дупки (дрън - още 3 снимки от Змейова) - сапунката продължава, не си мислете че съм свършил, това ще се гледа сега, нищо друго!' Та, ако съдим по делата ти, Дияне (а те са най-важното, не приказките) ... доста безпардонен си станал, не зачиташ нищо друго, освен собственото си мнение и снимки!

За маниера ти да затъпкваш чужди снимки щом ги видиш на 1-ва страница стана дума и преди година, когато друг потребител се оплака, че го правиш редовно. Не се намесих тогава (мислех си, неволно е било, ще се поправиш след забележката - нищо подобно). Продължаваш си в същия дух, по-демонстративно и от преди!

А къде си видял 50 поредни мои снимки от една пещера? - и това е твой патент! Като не можем с качество, да трупаме количество поне, и в статистиките начело да сме! Добре се справяш - похвали те и Дзвера: хиляди снимки, милиони посещения - браво, браво, преизпълни плана за петилетката, работиш вече за следващата. Дерзай, щом те влече ... и успех!

Пък аз ще пробвам още веднъж с една скромна снимчица ... дали си разбрал нещо от този наш разговор ;)

ip: 195.96.224.*

ceco - Змейова дупка20.09.10
Не затлачвайте сайта с такива "сапунени сериали"!
Диане, моите уважения, но този твой "сериал" от снимки край няма ли?! Поснимал си, види се, доста (на килограм ;) , обаче всичко ли тук трябва да "отчетеш"? 'Ето една - добре, а тук малко съм се преместил (не е същата) - значи, и нея качваме, я това малко по-отблизо, я сега малко по-отдалеч, тия сталактити да не забравя, и тия (макар и почти същите) ... То и семеен албум да си прави човек, пак подбира, не качва всичко ... но идеята на този сайт е съвсем друга, да не я опорочаваме!

Не виждам рационален елемент в този неистов стремеж да се трупат все повече и повече снимки без кой знае каква иформативна или художествена стойност. От "ударници" като теб, скоро сайта ще се задръсти с безлични, еднотипни или повтарящи се снимки!

ip: 195.96.224.*

ceco - Чуто поле08.03.10
@ ramzes: Поправено!
Доверявам ти се за името на местността, щом си от този край - поправено! А кой го е писал - не знам и няма как да знам, нито пък ти, затова се въздържай за напред от подобни квалификации. Много хора имат принос за създаването на тази база данни и не е задължително да са местни - възможно е и други грешки да има.

ip: 195.96.224.*

ceco - Деветашката пещера04.03.10
Re: ина
Няма екскурзовод, но можете да я посетите и да разгледате самостоятелно най-интересната й част - уникалната входна зала (най-голямата в България) с дължина над 350 м. и седем отвора (окна) на тавана. Проникващата през окната светлина осветява добре залата, но едно фенерче не е излишно за да се огледат и по-тъмните й ъгли. Навътре пещерата е водна, с дълбоки езера (изисква специална екипировка) и не представлява интерес за обикновения турист.

ip: 195.96.224.*

ceco - Дяволското гърло17.02.10
Няма нищо мистериозно, в момента на снимане, натискайки спусъка, си врътнала апарата около оста на обектива, затова така се е получило. Ако ти харесва ефекта, можеш пак да опиташ - може и по-добре да се получи ;)

ip: 195.96.224.*

ceco - Водопада15.02.10
Хубави снимки от Кадемлийското пръскало, но нямат нищо общо с тази пещера (поради което ще бъдат изтрити) ...

ip: 195.96.224.*

ceco - Орлова чука22.12.09
Долу в ляво на снимката се вижда част от парапета на входната тераса на пещерата.

ip: 195.96.224.*

ceco - Птича дупка 107.08.09
Снимките на Пелти
Качвай ги ;)

ip: 195.96.224.*

ceco - Съева дупка12.06.09
Какви 'бисери' само ...
"Дано обаче някой обърне внимание!", както казват Д4. И дано изобщо се получи връзката през този цитирания в предишното съобщение сайт ... защото нещо не вдъхва особено доверие. Вижте какви 'бисери' има в телеграфното описание на тази хубава пещера:

"Има печат.
Съева дупка е образувана преди повече от 1 милион години от тектонски варовици. Богатото съдържание на калциев карбонат е спомогнало за образуването на разнородни природни форми с различно оцветяване."

Това е то. Без коментар!

ip: 195.96.224.*

ceco - Стойкова дупка 228.05.09
Да, вярна е маркировката, това е Стойкова дупка 2. Предишната бе от Малка Стойковица (където ще я преместя), благодаря за сигналите!

ip: 195.96.224.*

ceco - Зъбатата08.05.09
Новото дъно на Зъбатата
На 6.05.2009 в 13:30 влязохме да я проверим 4 човека - Жеката, Краси (Кубето), Спас от НЕПИАСТ (Бургас) и Ц. Остромски от ПК Искър (София). Екипирането ни отне около 3 часа, след което проникнахме (Краси и аз) през тесняка след последния отвес. В уширението след тесняка, при металната табелка оставена от група Д4, има разклонение. В ляво и надолу е описания от тях кален сифон. В дясно горе под тавана започва тесен зъбат меандър, за наша радост след 3-4 метра се разширява и преминава в каскада от прагове. Двата по-сериозни са с по 4 м. дълбочина, но се слизат на каласика (да не се разчита на хватките от конкреции, защото са крехки). Другите са малки. Водата отново се появява по измитото дъно на каскадата. След едно дълбоко езеро галерията се изравнява и скоро завършва със сифон. Цялата му повърхност е покрита с клечки. Такива има и високо по стените - признак, че нивото му силно се колебае.

На излизане, в 18 часа (точно бяхме разекипирали последния отвес) водата рязко се увеличи и от пръскащи капки на влизане отвесите станаха водопади. Щеше да е меко казано неприятно ако тази вода ни бе посрещнала в теняка. Излязохме към 20 ч.

Денивелацията на новите части по моя преценка е 28 метра (от табелката на група Д4), а дължината - около 80 м. През тесняка (от дъното на последния отвес до табелката) денивелацията е малка (около метър).

ip: 195.96.224.*

ceco - Дракула16.02.09
Драгул е всъщност ...
Ходил съм през 1990 г.. В някаква книжка се споменаваше за пещера (без име) в поречието на р. Драгул. Няма съмнение - това е реката, вливаща се отляво в Нишава при Чепърлинци. Имаше и карта, на която реката бе означена с това име. Намерихме я лесно, защото е на открито място и с голям вход. Скицирах я, и описание направихме за ГКП, и такова име й дадохме тогава - Драгул, пък после явно се е видоизменило ...

ip: 195.96.224.*

>> Следваща страница коментари и разкази >>

Сайтът е в режим "Уики" и от тук нататък в него ще се напрупва информацията, която имате желание да споделите.

Време: 20 милисекунди, изпълнени 5 заявки.

Сайтът е достъпен на адрес caves.4at.info.